Terug van weggeweest, een 17e eeuwse passer

21-02-2017

Tijdens archeologisch onderzoek in 1999 op het terrein achter de voormalige Kloosterkazerne ( nu Holland Casino) werd in de nabijheid van een 17e eeuws soldatenbarakken complex een grote hoeveelheid metalen objecten opgegraven, alles in slechte staat. De afgelopen jaren zijn een aantal voorwerpen schoongemaakt, geconserveerd en gerestaureerd. Deze 17e eeuwse steekpasser is onlangs teruggekomen uit het restauratie-atelier "Restaura".

Br 43 99 mt 2612 passer

Met deze steekpasser kan een cirkel of cirkelboog in diverse ondergronden worden gekrast. De steekpasser wordt ook gebruikt om een aantal precies gelijke afstanden mee af te passen. Daarbij wordt de afstand tussen beide punten precies afgesteld en vervolgens plaatst men de ene punt bij het begin, draait het andere been in de te volgen richting en dit herhaalt zich zo vaak als nodig is. De passer "wandelt" als het ware over het materiaal. Bij elk geprikt puntje kan vervolgens verder afgetekend worden. Het is op deze manier zeker dat de onderlinge afstanden precies gelijk zijn. De stroefheid van het scharnier garandeerde de afgestelde afstand. (bron: wikipedia)

De passer is vervaardigd uit een koperlegering en versierd met punt-cirkel decoraties. Aan één zijde is een Franse lelie ingegraveerd. De passer heeft ijzeren punten.

Br 43 99 mt 2612 passer voor
De passer in de staat zoals deze tijdens de opgraving werd aangetroffen

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven