Sporen oudere fasen Valdijk

02-08-2016

Aan de Valdijk in Prinsenbeek wordt op dit moment het oude riool vervangen. Voor deze werkzaamheden wordt onder een groot deel van de Valdijk en het zuidelijke deel van de Loopstraat tot wel drie meter diepte gegraven. Dit geeft de archeologen mooi de kans om even mee te kijken.
In het profiel van de rioleringssleuf in de Loopstraat waren meerdere oost-west geori├źnteerde greppels of slootjes te zien. De greppels liggen parallel aan de Valdijk en vertegenwoordigen meerdere fasen van een afwateringsgreppel die aan de oostzijde van de hoger gelegen weg lag. Aan de oversnijdingen en de verschillende vullingen is goed te zien hoe de greppels langzaam zijn dichtgeslibd en opnieuw zijn uitgegraven. De greppeltjes liggen ongeveer anderhalve meter onder het huidige straatniveau. De Valdijk was oorspronkelijk een oude akkerweg ten westen van Steenakker. De naam Valdijk duidt op een hoger gelegen weg die door een dal loopt. De huidige Loopstraat en het centrale deel van de Valdijk liggen namelijk precies in het beekdal van de oude Bosloop. De Bosloop is de beek waar Prinsenbeek naar genoemd is.
Meer over de straatnaam Valdijk lees je hier.

Br 447 16 valdijk werkzaamheden
Graafwerkzaamheden op het kruispunt Valdijk-Loopstraat, gezien richting het noorden (links). Het profiel in de rioolsleuf in de Loopstraat wordt afgestoken door de archeoloog en de greppels worden zichtbaar (rechts).
Br 447 16 valdijk profiel3 kleur
Een dwarsdoorsnede door de bodem, ter hoogte van de Valdijk. De rode lijnen markeren de verschillende fasen van de afwateringsgreppel. Het gearceerde deel is verstoord door kabels, leidingen en graafwerkzaamheden.
Br 447 16 valdijk fg
De fysisch geografische kaart (Leenders 2006) met daarop de Bosloop, de loop van de oude Valdijk en de locatie van het bodemprofiel (bij de rode pijl).

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Idee├źn?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven