Valdijk (Prinsenbeek)

Gebieden
1500 tot heden
1044 1044

De Valdijk in Prinsenbeek in 1962. Op de achtergrond de toren van de kerk van Onze Lieve Vrouw ten Hemelopneming, die sindsdien is afgebroken. Foto: C.T. Lohmann. (Beeldbank Stadsarchief Breda)

De Valdijk werd door de toponymist Chr. Buiks reeds genoemd gezien in 1474. Enkele vermeldingen die hij geeft zijn Inde Steenacker, teynde den Valdyck (1512), Aende gebuerwech, de Valdyck (1543), Den Valdijck ofte Valstraet (1685) en Den Valdijk ofte Valstraatje (1793). Val betekent volgens hem dal, dus een straat door een dal. Dijk betekent een wat hoger liggende weg door moeras of heide. Op het minuutplan van Princenhage van 1824 heet de Valdijk de Weg van de Beek naar s Princenhage en in de legger (register) van openbare wegen van Princenhage van 1878 de Weg van de kom der gemeente (Princenhage-dorp) naar het Nieuwe Veer.
Bij besluit van de gemeenteraad van Princenhage van 22 augustus 1933 werd de naam Valdijk bevestigd. Ook enkele andere straten op de Beek werden van officiële namen voorzien. In deze tijd waren de huizen op de Beek nog genummerd per wijk. Op 3 augustus 1949 besloot de gemeenteraad van Beek (N.B.) de nummering per wijk in de gehele gemeente te vervangen door een nummering per straat. In 1949 werd de straatnaam Valdijk nog eens bevestigd.

Kobuspadje

Volgens Buiks had een zijstraatje van de Valdijk in de volksmond de naam Kobuspadje, genoemd naar een Jacobus of Kobus.

Literatuur

Chr. Buiks, Veldnamen in de voormalige gemeente Princenhage (Breda, nog uit te geven).
C.J.M. Latour, Alfabetische index van wijken en straten en de huisnummering der gemeente Princenhage, 1850-1941 (1983) (Prinsenbeek, 1983).

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven