Restant van de 16e eeuwse Inundatiesluis gevonden bij werkzaamheden Warmtenet.

24-11-2022

Bij werkzaamheden aan het warmtenet door Heijmans NV in opdracht van Ennatuurlijk is door archeologen van de gemeente Breda een deel van de vestingmuur met daarbij een sluisdoorgang (waterinlaat) gevonden op de kruising van de Markendaalseweg met de Fellenoordstraat. Inmiddels is de straat weer gedicht om gevaarlijke verkeerssituatie te voorkomen.

BR 669 22 5
BR 669 22 4

Verderop in de Fellenoordstraat heeft de Grote Sluis en een watermolen gestaan. (zie onderstaande uitsnede uit de kaart van Blaeu). In eerste instantie is dit complex aangelegd rond 1561, in opdracht van Willem van Oranje. Bij het muurwerk dat nu is gevonden, is ook een latere muur zichtbaar, die bij herstel als een klampmuur tegen de originele muur is aangezet.
De circa 2 meter dikke muur wordt aan de stadszijde ondersteund door een eveneens circa 2 m dikke steunbeer. Daarmee lag de muur als het ware verankerd in de achterliggende wal die onderdeel uitmaakte van de vestingwerken rond Breda. Bij de inlaat is nog een metalen aanlegring en een metalen u-vormige balk waar de sluisschotten in kon zakken zichtbaar.
Scheepjes konden op deze plaats de stad in- en uit varen richting Zandberg en Ginneken. Door afsluiting van de sluis konden in oorlogstijd grote gebieden onder water worden gezet. (inundatie)

BR 669 22 Blaeu
Uitsnede uit de kaart van Joan Blaeu, uitgegeven in 1649. Daarop zichtbaar de Grote Watermolen en de Innundatiesluis. Rechts de Ginnekenstraat.

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Idee├źn?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven