In samenwerking met de archeologen van Antea Group (voorheen Ingenieursbureau Oranjewoud) is afgelopen week een onderzoek gestart naar archeologisch botmateriaal uit de Bredase binnenstad dat is aangetroffen bij de opgravingen aan de Molenstraat en de Veemarktstraat. Het onderzoek is mogelijk dankzij een subsidie van de provincie Noord-Brabant voor het uitwerken van ouder eco-archeologisch onderzoek.
Hoornpitten
Een specifiek soort dierlijk botmateriaal wordt voor dit onderzoek bekeken, namelijk runderhoornpitten. Dit is het sponsachtige botdeel dat onderdeel uitmaakt van de runderschedel en waar bij leven de hoorn aan vastzit. Runderhuiden werden meestal inclusief hoorns verkocht, aangezien die een indicatie van de leeftijd van het dier geven. De leerlooier kon zo de prijs bepalen die hij zou willen betalen voor de huid. Huid van jongere dieren leverde namelijk soepeler leer op dan dat van oudere dieren. Nadat de prijs was bepaald werden de hoorns verwijderd en voor andere doeleinden gebruikt. De hoornpitten bleven op de huid achter en die werden later met al het andere leerlooiers afval weggegooid op zijn eigen erf.
Veemarktstraat
Bij opgravingen in de jaren tachtig van de vorige eeuw werden in totaal zeventig van deze hoornpitten aangetroffen. In de Molenstraat werden naast de hoornpitten ook andere runder-botten aangetroffen, maar bij de opgravingen in de Veemarktstraat werden alleen de hoornpitten aangetroffen. Gezien de werkwijze van de leerlooier zoals hiervoor is beschreven lijkt het er daarom op dat op die locatie in de Veemarktstraat een leerlooier actief is geweest. In de Molenstraat werkte vermoedelijk naast een leerlooier, een slager of ambachtsman die van beenderen gereedschappen maakte.
Herkomst runderen
Het huidige onderzoek is erop gericht om te onderzoeken waar vandaan de runderen kwamen. Was Breda bijvoorbeeld een stop in de internationale veehandel tussen Denemarken en de Vlaamse en Hollandse steden, of waren het allemaal lokale dieren? Deze vraag zal worden beantwoord door o.a. het geslacht en de leeftijd van de geslachte runderen te bepalen en een datering, middels C14 onderzoek van de hoornpitten.