Klein spul

18-10-2021

Eén van de belangrijke werkzaamheden op het Archeologisch Centrum betreft het uitsorteren vondsten die overblijven als er archeologische grondmonsters gezeefd worden. Soms gaat het om enkele emmers grond maar In bepaalde gevallen wordt de inhoud van een afvalkuil of een beerput in z'n geheel, bijvoorbeeld in Big-Bags, meegenomen naar het depot om aldaar te worden uitgezeefd. Het zeven en het sorteren van het materiaal dat overblijft gebeurt door onze vrijwilligers.

Git zeefwerk
Marianne sorteert hier het materiaal dat is blijven liggen op een 0,2 cm zeef. Het residu wordt gedroogd en op materiaalsoort uitgezocht.

In twee 16de eeuwse afvalkuilen die in 1993 werden opgegraven naast de Kloosterkazerne, het huidige Holland Casino, werden na het zeven van de inhoud tientallen kralen, spelden en kledinghaakjes gevonden. De allerkleinste glas- en gitkralen hebben ongetwijfeld een decoratieve functie gehad. Bijvoorbeeld het vervaardigen van bruidstooien, bij de aankleding van relikwieën en bij de vervaardiging van profane kledij. Dat verklaart tevens de aanwezigheid van de spelden en haakjes.
De wat grotere kralen van glas, git en barnsteen zullen afkomstig zijn van gebedssnoeren zoals rozenkransen.

Git kraal2
Git kraal1
Rechts één van de gefacetteerde gitkraaltjes, links een figuurtje van git waarvan de functie onduidelijk is.

Git is een fossiel dat ten tijde van het Jura onder hoge druk in modder is ontstaan uit 135 miljoen jaar oud hout van de araucariaceae-boomfamilie. Uiteindelijk zou git omgezet worden in steenkool. Het wordt dan ook gevonden op plaatsen waar steenkool wordt gedolven.

Git kraal all
Overzicht van de soorten kralen en glasbuisjes die in de zeefresten werden aangetroffen.

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven