Het voormalige CSM terrein: van nattigheid naar zoetigheid

09-11-2020

Het nieuws dat de Gemeente Breda en de Provincie het voormalige CSM terrein hebben gekocht nodigt uit tot enkele bespiegelingen over de vroegere geschiedenis van deze locatie.

Abroek low
Zicht op de suikerfabriek rond 1889. Rechts hiervan is het Abroek zichtbaar. Op de voorgrond de Belcrumpolder en de Mark. Op de achtergrond de kerk van Princenhage., Uitsnede uit een schilderij van R.W. Kleyn.

Voordat de voorlopers van de CSM zich op een nieuw industrieterrein vestigde heette dit gebied Abroek. Het was een moerassig graslandgebied aan de westzijde van de Mark net ten noorden van de vesting Breda. Dit was nog het grondgebied van de gemeente Princenhage. Van oorsprong vormde de Haagdijk de zuidelijke grens van het gebied.

Abroek low
Abroek met de vesting Breda, geprojecteerd op een actuele luchtfoto

Ook is dit weer een voorbeeld dat de naam Aa en Mark in de middeleeuwen door elkaar werden gebruikt. Immers; de Aa kwam enkele honderden meters zuidelijker als Gampel in de Mark uit. Daarmee heeft de oorsprong van de naam Breda misschien een hele andere betekenis maar dat is een ander verhaal.

Abroek verandert in de 19e eeuw in het zuidelijke deel van karakter door de aanleg van de spoorlijn naar Roosendaal en, na sloop van de vestingwerken (1870), de bouw van de eerste suikerfabriek: de Bredasche Beetwortelsuikerfabriek Van Aken, Segers en Compagnie.

Csm20terrein202019 cropped low
Luchtfoto van het zuidoostelijke deel van het voormalige CSM terrein.
Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven