Abroek

Gebieden
1200 tot heden
Bb p259 299 suikerfabriek Bb p259 299 suikerfabriek

De suikerfabriek in een nog landelijke omgeving. De Belcrumpolder op de voorgrond en het Abroek op de achtergrond. Uitsnede uit een schilderij van R.W. Kleyn uit 1889.

Het Abroek was een moerassig graslandgebied aan de westzijde van de Mark net ten noorden van de vesting Breda.Van oorsprong vormde de Haagdijk de zuidelijke grens van het gebied.
De naam Aa en Mark werden in de middeleeuwen door elkaar gebruikt. Daarmee kan de naam Breda in een ander daglicht komen te staan. De gangbare theorie dat het de samenvloeiing van Mark en Aa betreft is veel te beperkt.

CHI 02 009 Abroek 1870 low
CHI 02 009 Abroek lufo low
Het Abroek op de topografische kaart van 1869 en geprojecteerd op een actuele luchtfoto

Het Abroek verandert in de 19e eeuw in het zuidelijke deel van karakter door de aanleg van de spoorlijn naar Roosendaal en, na sloop van de vestingwerken, de bouw van de eerste suikerfabriek: de Bredasche Beetwortelsuikerfabriek Van Aken, Segers en Compagnie.
Ten noorden van de suikerfabriek werd in 1919 de NV Hollandse Kunstzijde Industrie (HKI) opgericht door Charles Stulemeijer. In opdracht van de fabrieksdirecteur werd tevens een wijk voor de medewerkers aangelegd, de Viscosewijk.

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Aanmelden

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Idee├źn?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven