Abroek

Gebieden
1200 tot heden
  • De suikerfabriek in een nog landelijke omgeving. De Belcrumpolder op de voorgrond en het Abroek op de achtergrond. Uitsnede uit een schilderij van R.W. Kleyn uit 1889.  

Het Abroek was een moerassig graslandgebied aan de westzijde van de Mark net ten noorden van de vesting Breda.Van oorsprong vormde de Haagdijk de zuidelijke grens van het gebied.
De naam Aa en Mark werden in de middeleeuwen door elkaar gebruikt. Daarmee kan  de naam Breda in een ander daglicht komen te staan. De gangbare theorie dat het de samenvloeiing van Mark en Aa betreft is veel te beperkt.

CHI_02_009_Abroek_1870_low.jpg CHI_02_009_Abroek_lufo_low.jpg
Het Abroek op de topografische kaart van 1869 en geprojecteerd op een actuele luchtfoto

Het Abroek verandert in de 19e eeuw in het zuidelijke deel van karakter door de aanleg van de spoorlijn naar Roosendaal en, na sloop van de vestingwerken, de bouw van de eerste suikerfabriek: de Bredasche Beetwortelsuikerfabriek Van Aken, Segers en Compagnie.
Ten noorden van de suikerfabriek werd in 1919 de NV Hollandse Kunstzijde Industrie (HKI) opgericht door Charles Stulemeijer. In opdracht van de fabrieksdirecteur werd tevens een wijk voor de medewerkers aangelegd, de Viscosewijk.

Ook interessant

Toen & nu
Markkade
Markkade Toen & nu
In 1974 stonden aan de Markkade nog heel wat fabrieken. Deze zijn allemaal verdwenen en het gebied wacht nu op herontwikkeling. ...
De Hollandse Kunstzijde Industrie
In 1919 richtte Charles Stulemeijer, de belangrijkste Bredase ondernem...
Bouwwerken
Spoorlijn naar Roosendaal
In 1854 werd vanuit Antwerpen een spoorlijn aangelegd naar de Moerdijk...
Gebieden
De suikerfabriek
De suikerfabriek in Breda werd in 1872 opgericht door de Bredasche Bee...
Bouwwerken

Locatie

Deel dit artikel

Facebook Twitter