Het Bredase kanon te zien in tentoonstelling Nationaal Glasmuseum Leerdam

25-04-2022

Tentoonstelling "glas als ijsbreker, kanonnen, blauwe ballen, fonteinen en fabeldieren"

In het Nationaal Glasmuseum staat vanaf 1 april – en dat is geen grap – het plezier dat glas kan geven centraal. In een unieke tentoonstelling draait alles om een bijzondere categorie glazen: ‘schertsglazen’. Schertsglazen zijn onderdeel van de drinkgewoontes uit de zestiende en zeventiende eeuw: glazen die de drinker verrassen en in het samenzijn fungeren als ijsbreker. De tentoonstelling is daarmee een beleving van de zintuigen.

Collectie schertsglazen anno 2022

Tot nu toe was vrijwel alleen beschreven hoe men dacht dat de schertsglazen functioneerden. Door uit nieuwe glazen (vervaardigd door glasblazer Marc Barreda) te drinken, werd pas echt duidelijk hoe ze precies werkten. Zo ontstonden baanbrekende nieuwe inzichten in de geschiedenis, het gebruik én de maakwijze van schertsglazen. En blijkt dat, ondanks de voorkennis, sommige glazen ons nog steeds vandaag de dag kunnen foppen. (bron: website Nationaal Glasmuseum Leerdam)


Lees verder op de website van het Nationaal Glasmuseum

Schertsglazen 3

Eén van de tentoongestelde objecten is een glazen kanon dat in 1999 werd gevonden in een beerput aan de Catharinastraat. Dit laat 16de eeuwse glas werd gebruikt al een "drinkuyt". Men moest het in één keer leegdrinken worden omdat het niet kon worden weggezet. Het was hoogstwaarschijnlijk eigendom van Charles de Héraugière, commandant van het turfschip en later Gouverneur van de stad Breda en kan in de late 16de eeuw worden gedateerd.

BR 29 99 GL 1043 130b

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven