Expositie Kronen en Kruinen in het Stadsarchief Breda

30-03-2017

In de studiezaal van het Stadsarchief (Parade 12, toegang via Breda's Museum) is van 15 september t/m 08 oktober a.s. de tentoonstelling ‘Kronen en Kruinen’ te zien. Aan de hand van gegevens van opgravingen van erfgoed Breda en bronnen uit het stadsarchief Breda wordt een beeld gegeven van 500 jaar Mastbos, de Nassaus en Bouvigne. De tentoonstelling werd, in opdracht van Stichting Breda Nassaustad en Waterschap Brabantse Delta, samengesteld door Stichting BLIKsum.

Hendrik iii rijksmuseum
Br 257 09 022 mtl16 mt8679b
Links Hendrik III (coll. Rijksmuseum, Amsterdam), rechts een bronzen leeuwenkopje, vermoedelijk afkomstig van een 17e eeuws militair tenue

Het Mastbos is in 1515 in opdracht van Hendrik III aangelegd. In de volgende eeuwen is het bos geleidelijk aan uitgebreid. Delen van de warande rondom Breda zijn bij het bos getrokken. In het bos en bij kasteel Bouvigne zijn sporen en vondsten gedaan van verschillende belegeringen van Breda in de Tachtigjarige Oorlog. In de 19e eeuw wordt de schietbaan in het Mastbos aangelegd, waar enkele namen nog naar verwijzen (o.a. de Kogelvanger).
In de tentoonstelling is onder meer de aankoopakte uit Neurenberg van de zaden voor het Mastbos te zien en is een vitrine aanwezig met vondsten gedaan bij archeologisch onderzoek bij kasteel Bouvigne.

openingstijden studiezaal
di-wo-don: 11:00-17:00
zat: 11:00-14:00

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven