Eten bij de Nassaus

30-03-2017

Wat werd er rond 1525-1540 op het kasteel van Breda gegeten?

Door bij een opgraving een hele berg botjes te vinden, kun je daar een antwoord op vinden. Daar is nog wel flink wat puzzelwerk voor nodig! Elk bot wordt bekeken en vergeleken met botten waarvan bekend is bij welk dier ze horen, om zo te achterhalen van welke dieren de botten tussen het afval zijn terecht gekomen.

4592 BT 1010 3
BR 45 92 damhert
bot van links een kalkoen bot en rechts van een damhert

Met steun van de provincie Noord-Brabant is een rapport verschenen waarin al het bot wordt beschreven dat is gevonden in een stortkoker van het kasteel van Breda. Dit geeft aan welk eten op het kasteel is bereid en gegeten. Naast schapenbouten en stukken rundvlees gaat het ook om jachtwild als herten, wilde zwijnen en konijnen. Ook vogels die op adellijke jacht wijzen en vissen als steur, zalm, karper en snoek, die een hoge status van de kasteelheren aangeven, zijn gevonden. Ook zijn botten gevonden van in Europa toen nog zeldzame soorten als kalkoen.

BR 45 92
Overzicht van de opgraving in 1992

De opgraving is in 1992 uitgevoerd. De datering tussen 1525 en 1540 is gedaan op grond van historisch onderzoek en onderzoek van het aardewerk. In die periode woonde de familie van Nassau op het kasteel, onder anderen Hendrik III, René van Chalon en Willem van Oranje.

Het rapport is hier te downloaden.

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven