Digitale versie van de kadastrale minuutplannen 1824 deze week online

14-07-2021

Vanaf deze week is de digitale versie van het kadastrale Minuutplan 1824, de Minuutviewer online te raadplegen. Deze viewer bevat alle gegevens van de kadastrale kaarten zoals deze zijn vervaardigd in de periode 1824-1832 en was d eerste nauwkeurige opmeting van alle percelen, gebouwen, openbare ruimtes etc. Doordat aan deze kaart een uitgebreid overzicht hing van eigenaren, grondgebruik, oppervlakte en grondwaarden is dit een fantastische basiskaart voor allerlei vormen van onderzoek naar onze voorouders en onze leef- en woon- en werkomgeving.

OAT Ginneken10065 A013
Heusdenhout
Een voorbeeld van een aanhangende beschrijving van een perceel en een minuutplan uit 1824, In dit geval een stukje Heusdenhout.

In deze kaart zijn de gegevens van ca. 21.000 percelen verzameld en raadpleegbaar. Het betreft een combinatie van de oude gemeenten Breda, Teteringen, Princenhage en Ginneken en Bavel. Maar omdat de huidige gemeente Breda niet zomaar matcht met het oppervlakte van deze oude gemeenten zitten er ook plukjes in van Oosterhout, Terheijden, Etten-Leur en Rijsbergen.

Het initiatief van deze digitale kaart is (en dus ook de digitalisering) is uitgegaan van Twan van den Broek en is een latere fase ondersteund door team Erfgoed en het team Geo-informatie van de gemeente Breda en het Stadsarchief Breda.

Kadastrale minuut2
Zoeken op de kaart met resultaten in een tabel en een pop-up scherm. In dit geval een hakhoutperceel in Zandberg, buurtschap de Munt, tussen de Ginnekenweg en de (oude) Molengrachtstraat.

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Idee├źn?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven