18 december 2020

De schatkamer van Charles de Héraugière 2

Als Charles de Héraugière, als officier in het Staatse leger verantwoordelijk voor de uitvoering van de list met het Turfschip, Catharinastraat 91-93 koopt in 1597, dan hoorde daar natuurlijk een groots huishouden bij. Van het huis en een groots huishouden  heeft hij niet lang genoten want hij sterft al in 1601. Zijn vrouw Maria van Groenevelt  verhuisde al snel en resideerde nog lange tijd in het (verdwenen) kasteel de Emer.
We hebben sterk de indruk dat veel kostbaar klein huisraad voorafgaand aan de verhuizing in een beerput van het voormalige woonhuis verdwenen is.  Iets waar archeologen heel blij van worden......

poort Héraugière BR-29-99_beerput_low.jpg
De poort van Catharinastraat 91-93 in 1978 met in het achterhuis nog een vestiging van het belastingkantoor. Recht het archeologische noodonderzoek met in roze aangegeven de locatie van de( nog niet uitgegraven) beerput die ongetwijfeld met een glijgoot aan het huis verbonden was. (Foto links: Johan van Gurp, coll.Stadsarchief Breda id JVG19780810027)

De grote hoeveelheid glas die door de archeologen is opgegraven was van een uitzonderlijke kwaliteit. Naast het roemruchte kanon werden er een groot aantal kostbare kelkglazen, drinkbekers en drinkschaaltjes gevonden. De kostbaarheid viel ook af te leiden uit de vergulden sater- of leeuwenkopjes en vruchtmotieven die in de stammen en kelken van deze glazen waren verwerkt.

overzicht glas Héraugière
Enkele drinkbekers, kelkglazen en flessen die na uitputtend puzzelwerk door onze vrijwilligers weer opgebouwd konden worden.

De kelkglazen en bekers zijn ongetwijfeld van Zuid-Nederlandse oorsprong en zijn gedeeltelijk vervaardigd in de traditie van het "Facon de Venise", dus in een Venetiaanse traditie geblazen en gedecoreerd. Overigens is er veel onderzoek gedaan naar de leeuwenkopjes. Deze werden in mallen vervaardigd en en waren in Europa maar een beperkt aantal mallen(-makers)


glas Héraugière 2 detail glas Héraugière 2
Fragment van een veelhoekig kelkglas gedecoreerd met leeuwenkopjes met verguldsel.

glas Héraugière 1 detail glas Héraugière 1
Stam van een kelkglas uitgevoerd als een druiventros met de restanten van verguldsel.

Maar er werd nog veel meer glas aangetroffen: bokaaldekseltjes, zoutkommetjes, grote voorraadflessen en medicijn- of parfumflesjes. Het eenvoudige drinkgerei bestond uit de zogenaamde berkemeiers. Een representatief deel van de vondsten is te zien op deze pagina.

Deel dit bericht

Nieuwsbrief