17de eeuwse vestingwerken in sleuf warmtenet op Chassésingel.

04-11-2022

Langs de Chassésingel in Breda wordt op dit moment gegraven voor de aanleg van het Warmtenet. Tijdens de graafwerkzaamheden werd vorige week op een flink stuk muurwerk blootgelegd, dat door de archeologen kon worden gedocumenteerd en ingemeten. Gezien de ligging en de omvang van het muurwerk werd al direct gedacht aan een deel van de vestingwerken. Als we het muurwerk plotten op kaarten van de vestingwerken uit de late zeventiende eeuw is te zien dat we hier ter hoogte van vestingdeel Rohan zijn.
In de zomer van 2021 werd in de Vijverstraat ook al een deel van dit vestingwerk aangetroffen.

In de sleuf van Warmtenet werd de weermuur en een achterliggende steunbeer zichtbaar. De steunberen verankerden de muur in de achterliggende wal. Klik voor vergrotingen.

Rohan is een buitenwerk (halve maan) van de vesting dat diende ter bescherming van bastion Ginneke(n). Het muurwerk dat nu is blootgelegd zal vermoedelijk een deel van het fundament zijn waartegen een aarden wal is aangelegd dat het buitenwerk vormde. Eerder deze weken werd richting Vierwindenstraat al het buitenwerk Makay doorkruist. In de jaren'90 werd iets verder naar het westen, onder de Marksingel de punt van het vestingwerk Greve aangetroffen.

Download hier de vestingkaart met de situatie van na 1682

Links het aangetroffen muurwerk geprojecteerd op een actuele luchtfoto. Rechts de locatie van het vestingwerk ten opzichte van de omringende verdedigingswerken. Het geeft de situatie weer van na 1682. Klik voor vergrotingen.

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven