voormalige Bredase Tapijtfabriek

Bouwwerken
1829 tot heden
Galerie ecker Galerie ecker

Deze voormalige fabriek is tot stand gekomen tussen 1829 en 1925. Tot 1912 zat hier de Bredase Tapijtfabriek. In deze fabriek werden tapijt van koehaar gemaakt. Aan de Gravenstraat had de fabriek een loswal aan de later gedempte Gampel. Via dit water vond de aanvoer van grondstoffen en de afvoer van producten plaats. Het hele productieproces vond plaats in deze fabriek. Er was een spinnerij, een weverij en een ververij. In 1867 wordt een stoommachine geplaatst voor de aandrijving van machines.

Na 1912 deed het gebouw dienst als bedrijfsgebouw tot de Bredase beeldhouwer Hein Koreman er zijn atelier in vestigde. Deze kunstenaar is de maker van “De Vlucht”, het oorlogsmonument in het Valkenbergpark waar elk jaar de Dodenherdenking plaats vindt. Het pand is nu in gebruik als galerie.

Het pand is met recht bijzonder te noemen als overblijfsel uit de vroege industriële revolutie in Breda en geeft een goede indruk van de ontwikkeling van het fabrieksgebouw in Nederland. Dat komt vooral tot uitdrukking in de constructies en de gebruikte technieken en materialen

Markendaalseweg 18, 4811 KC Breda

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Aanmelden

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven