Motorschip de Medio

Bouwwerken
1931 tot heden
MON Medio varend monument MON Medio varend monument

Motorschip de Medio een varend monument

Breda kent vele verschillende monumenten, maar het motorschip Medio is uniek in zijn soort. Samen met de zalmschouw zijn ze de enige varende monumenten in Breda.

Het schip Medio werd in 1931 gebouwd bij scheepswerf De Dageraad in Woubrugge (Friesland) in opdracht van schipper Leendert Dane uit Stavenisse (Zeeland). Ingericht voor het vervoeren van vaste goederen heeft het schip dertien jaar in Nederland, België en Frankrijk gevaren. De schipper Dane vervoerde voornamelijk aardappelen en suikerbieten vanuit de thuishaven in Stavenisse.

In 1944 kwam hier een eind aan en werd het schip in beslag genomen om munitie te vervoeren voor nazi-Duitsland. De schipper is ondergedoken in Zeeland en de Medio kreeg een Duitse bemanning. In de Tweede Wereldoorlog werd het schip op de Rijn nabij Baumberg tot zinken gebracht tijdens een luchtaanval van Engelse vliegtuigen. Maar dit betekende niet het einde van het schip, want in november 1946 werd de Medio gelicht. De oorspronkelijke eigenaar en zijn twee zoons hebben het zwaar beschadigde schip schoongemaakt en daarna werd het naar een werf in Vreeswijk gesleept. Hier werd het schip ondanks de hoge reparatiekosten hersteld. Door de schade van de luchtaanval en het liggen op de bodem van de Rijn moest bijna alles aan het schip worden vernieuwd.

Tot 1969 is het schip gebruikt als vrachtschip in dienst van de familie Dane. Hierna werd de Medio verkocht aan een schipper die er een woonschip van heeft gemaakt. De stuurhut is vervangen en de vrachtruimte is omgebouwd tot woonruimte. Vanaf 2005 is de Medio in het bezit van de huidige eigenaar en ligt op een vaste plaats in de Bredase Belcrumhaven. Hij heeft het schip verder verbeterd en de Medio tot varend monument laten aanwijzen.

Veilingkade

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven