Het zuidelijke gedeelte van het industriegebied de Emer wordt op dit ogenblik herontwikkeld. De ontsluitingsweg van dit gebied is de Markkade.
Het Trekpad
Het allereerste begin van de Markkade ligt al vóór 1596. Toen liep er namelijk reeds een Trekpad van Breda langs de rivier de Mark tot Terheijden om daarlangs de schepen te trekken. Het pad werd regelmatig verlengd en in 1800 liep het pad door tot aan Dintelsas. In de twintigste eeuw ging de scheepvaart over op motorische voortbeweging. In 1940 deed de gemeente afstand van het recht van jaagpad langs de Mark. Het pad was in ieder geval nog aanwezig in 1955, maar is later door rivierverleggingen en dergelijke in het ongerede geraakt.
In het noorden van de Haagse Beemden is het Trekpad hersteld als recreatief fietspad. Een tweede gedeelte van het Trekpad loopt sinds rond 1975 van het Nieuw Veer onder Prinsenbeek tot aan de gemeentegrens met Etten-Leur bij Zwartenberg. Er bestaan plannen om het Trekpad te herstellen van het centrum van Breda tot aan Zwartenberg.
Weg naar de Suikerfabriek
In 1870 werd een begin gemaakt met de sloop van de vestingwerken. Ten noorden van de spoorlijn, op Princenhaags grondgebied, werd reeds vóór de sloop van de vestingwerken, de ijzergieterij van Merkelbach van Enkelhuizen gesticht. In 1872 kwam daar de suikerfabriek nog bij. In 1920 werd aangevangen met de bouw van de HKI, de latere Enka en daarmee had de Markkade haar huidige lengte bereikt. Deze bebouwing werd aangeduid als Emer Waterpoort of bij, achter of nabij de Suikerfabriek te Princenhage. In het verslag van Openbare Werken over 1916 wordt de weg aangeduid als de Weg naar de Suikerfabriek. In de adresboekjes van 1914-1919 heet het hier de Nieuwe Prinsenkade onder Princenhage en in 1925 de Verlengde Prinsenkade. Na de annexatie van 1927 kreeg de weg de naam Markkade, omdat het hier een kade langs de rivier de Mark betreft. De suikerfabriek werd gesloten in 2005 en in 2009 werden de gebouwen gesloopt. Het terrein ligt sindsdien braak en gaat herontwikkeld worden onder de naam 't Zoet