Molenstraat (Ulvenhout)

Gebieden
1300 tot heden
1342 1342

De molen De Korenbloem aan de Molenstraat in Ulvenhout, circa 1934-1936. Foto: J. Pel. (Beeldcollectie Stadsarchief Breda)

Volgens De historisch-geograaf Karel Leenders vormden de Ulvenhoutselaan, de Dorpstraat en de Molenstraat vanouds de verbinding van Breda met Ulvenhout, Strijbeek, Hoogstraten en Lier. In 1712-1715 werd de weg bestraat vanaf Ginneken tot aan de Roskam (de Heuvel) te Ulvenhout. Op het kadastraal minuutplan van 1827 staat de weg aangeduid als de Weg van Ginneken naar Snijders Chaam.

Molen de Korenbloem

In 1947 werd de straatnaam bevestigd, maar daarvoor werd de straat in de volksmond reeds lang de Molenstraat genoemd, naar de molen de Korenbloem. In 1835 werd de houten standaardmolen van Strijbeek overgebracht naar Ulvenhout. Op 6 maart 1909 brandde deze af. Nog in hetzelfde jaar werd in opdracht van de eigenaar P. Soffers de huidige bergkorenmolen gebouwd. Vlak voor de Eerste Wereldoorlog werd de molen gekocht door de Chaamse molenaar Toon van der Westerlaken, wiens familie nog steeds eigenaar is. De molen werd gerestaureerd in 1977 en is sindsdien weer in gebruik. De molen (Molenstraat 23) staat uiteraard op de monumentenlijst. Hij wordt omschreven als een ronde stenen bergkorenmolen.

De Engelandsebrug

De brug waarmee de Molenstraat de Chaamse Beek kruiste heet de Engelandsebrug. De straat is echter verlegd waardoor dit gedeelte van de Molenstraat nu onder de Slotlaan valt. De Chaamsebeek werd ook wel de Engelandsebeek genoemd. De naam Engeland slaat op percelen grasland aan de Chaamsebeek. Engeland betekent grasland. De oude naam voor de Engelandsebrug was de Steilebrug. Deze naam komt voor in 1728. De naam Engelandsche Brug komt al voor in 1837.
In de jaren zeventig van de twintigste eeuw werd de Molenstraat vanaf de molen tot aan het Hoekske recht getrokken, waarvoor ook een nieuwe overgang over de beek werd gebouwd. Het laatste gedeelte van de (oude) Molenstraat werd, samen met de oude Engelandsebrug, opgenomen in de Slotlaan.

Literatuur

Chr. Buiks, Veldnamen in de voormalige gemeente Ginneken en Bavel (Nieuw-Ginneken, 1983-1988 en 1996), deel 4, Ulvenhout.
A.W. Jansen, Straatnamen voormalige gemeente Nieuw-Ginneken (Nieuw-Ginneken, 1997).
K.A.H.W. Leenders, Cultuurhistorische landschapsinventarisatie gemeente Breda (Breda, 2006). ErfgoedRapport Breda, nummer 1.
J.C. Van der Westerlaken, De Korenbloem (Nieuw-Ginneken, 1977).

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Aanmelden

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven