Kanaaldijk en Hartelweg (Hartel)

Gebieden
1905 tot heden
1754 1754

Het Markkanaal bij de brug bij de Bergen, 1990. Foto: Johan van Gurp, BN De Stem. (Collectie BN De Stem, Johan van Gurp)

De Kanaaldijk is de dijk aan de zuidzijde van het Markkanaal met daarop een gedeelte van de Hartelweg. Voor fietsers is er een verbinding gemaakt met de westzijde van de Nieuwe Bredasebaan. Deze verbinding gaat onder de Terheijdensebrug door en sluit vervolgens aan op de asfaltweg langs het kanaal. De asfaltweg geeft weer aansluiting op de Salesdreef. Fietsers en voetgangers kunnen hun weg langs het kanaal vervolgen in de richting van Oosterhout langs een schilderachtige zandweg met een geasfalteerd fietspad er naast. Dit gedeelte is een echte dijk, zwaar beplant met bomen.

Wilhelminakanaal en Markkanaal

Op 17 juni 1905 tekende koningin Wilhelmina de wet tot aanleg van een scheepvaartkanaal ter verbinding van de Zuid-Willemsvaart en de rivier de Mark. In 1906 besloot de minister van Waterstaat dat dit kanaal de naam zou dragen van Wilhelminakanaal. Het Markkanaal verbindt het Wilhelminakanaal bij Oosterhout met de rivier de Mark bij Terheijden. In 1912 werd met het graven van het kanaal begonnen. De bruggen werden op het droge gebouwd.
Aan de noordzijde van het Markkanaal lag een jaagpad waar de paarden liepen die de schepen moesten trekken. Ook langs de rivier de Mark lag zo'n pad, maar dit lag aan de westzijde. Om de paarden over te zetten van de noordzijde van het Markkanaal naar de westzijde van de Mark lag er bij de samenkomst een speciaal pontje. Het huidige wandelpad en fietspad langs het kanaal is dus nooit gebruikt als jaagpad.

Literatuur

J. van Alphen, Oorlog en bevrijding en woord en beeld, 3 november 1944, De slag om het Markkanaal (Breda, 1983).
M.A. Kuijpers, 100 jaar Markkanaal, 1905-2005 (Breda, 2005).
Gerard Otten, Pindorp, Een vergeten Bredaas industrieterrein onder Terheijden, in Engelbrecht van Nassau, jaargang 2008, nummer 4.
Gerard Otten, De straatnamen in de Hartel, gemeente Breda, in Engelbrecht van Nassau, jaargang 2009, nummer 1 en 2.
Gerard Otten, De Hartel, Een Terheijdense buurtschap in Breda (Terheijden, 2012).
Laurens Siebers en Gerard Otten, Nieuwe feiten omtrent Pindorp, in Engelbrecht van Nassau, jaargang 2009, nummer 1.

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Aanmelden

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven