De Bredasche Bouwgrond Maatschappij, eigenaar van de bouwgronden aan de huidige Baronielaan, dacht dat een kerk de verkoop van de omliggende grond voor woningbouw zou bespoedigen.
Daarom werd in een markante bocht, aan de westzijde van de Baronielaan grond goedkoop verkocht om de kerk, gewijd aan het Heilig Hart van Jezus met de bijbehorende pastorie en klooster te bouwen. Dit complex is gebouwd in neogotische stijl naar een ontwerp van de Leurse architect P.J. van Genk. Het complex is in twee fasen gebouwd: rond 1900 zijn pastorie, toren en schip gerealiseerd, rond 1930 zijn transept en koor gebouwd naar een ontwerp van J. Stuyt.
Na de afstoting door het bisdom, in 1984, kent de Heilig Hartkerk een roerige geschiedenis. De kerk werd lange tijd gekraakt. Na verkoop van de kerk dreigde sloop. De krakers zorgden voor het behoud van de kerk maar tegelijkertijd heeft het gebouw ook veel te lijden gehad door oneigenlijk gebruik. Een van de meest markante acties van de krakers was het “kruisigen”van een auto tegen de voorgevel, uit protest tegen milieuvervuiling.
Na lange procedures werd de kerk met de bijbehorende gebouwen in 2001 uiteindelijk aangewezen als rijksmonument. In 2011 is begonnen met de restauratie van de voorgevel en de toren en wordt nog steeds gezocht naar een passende herbestemming.
Heilig Hartkerk
Ook interessant
Erfgoedweb is een initiatief van