Grieglaan en componistenbuurt (Ruitersbos)

Gebieden
1941 tot heden
  • Op de voorgrond de Grieglaan met daarachter het oudere Montensbos en Montenspark dat verder door de componistenbuurt wordt omringd  

Tussen de Eerste en de Tweede Wereldoorlog deed op voorstel van de dienst Openbare Werken de zogenaamde thematische straatnaamgeving zijn intrede in Breda. Straten werden genoemd naar bloemen, bomen, vogels enzovoorts. Er moesten binnen korte tijd heel veel straten van een naam worden voorzien. Bovendien had men in deze tijd nog de illusie dat elke Bredanaar elke straat in Breda zou moeten kunnen vinden. Later ging men op voorstel van burgemeester Van Sonsbeeck ook straten noemen naar schilders, zeehelden en dichters. Het zeeheldenkwartier riep het glorierijke Hollandse verleden in herinnering.
De laatste maal dat thematische straatnaamgeving op grote schaal is toegepast is in Geeren-Zuid en -Noord in 1961, waar de straten genoemd werden naar Nederlandse en Belgische architecten. Thematische straatnaamgeving werd in deze tijd al beschouwd als saai, doods en troosteloos.

Componisten

Op 28 augustus 1941 vergaderde de gemeenteraad voor de laatste maal tijdens de Tweede Wereldoorlog. Alsof de wereld op dat moment niet op instorten stond heeft men in deze vergadering nog straatnamen vastgesteld voor Boeimeer. In de buurt van het Montenspark werden musici gepland, zoals Obrecht, Sweelinck en Valerius. Deze straten zijn nooit aangelegd, maar in 1952 werd toch een begin gemaakt met straten, genoemd naar klassieke componisten in de villawijk Ruitersbos.

Literatuur

Gerard Otten, De straten van Breda (Breda, 1988).

Ook interessant

Pièrre Kartner
Pièrre Kartner 1935 tot heden
Een wereldwijd bekende Bredanaar is Pierre Kartner ofwel Vader Abraham...
Personen
Mencia de Mendozalyceum
Mendelssohnlaan 1 1959 tot heden
De voormalige middelbare meisjesschool aan de Mendelsohnlaan...
Bouwwerken
Straatnamen Boeimeer en Ruitersbos
Historisch gezien behoren de wijken Boeimeer en Ruitersbos tot de voor...
Gebieden
Breda in de Tweede Wereldoorlog
De garnizoensstad Breda werd op 13 mei 1940 door Duitse troepen bezet....
Gebeurtenissen

Locatie

Deel dit artikel

Facebook Twitter

Nieuwsbrief