Bronstijd: vorsten, brons, internationale contacten

Archeologie
-3000 tot -800
Grafheuvels voor bronstijdboeren Grafheuvels voor bronstijdboeren

Grondspoor van een greppel rond grafheuvel

Tijdens de Nieuwe Steentijd werd er al koper gesmolten om gereedschap en sieraden te maken. Later ontdekte men dat dit materiaal veel gemakkelijker smolt als er tin aan werd toegevoegd. Het nieuwe mengsel werd ‘brons’ genoemd en was gemakkelijker te bewerken dan steen. Deze ontwikkeling bracht een nieuw tijdperk met zich mee. Brons was mooier en vooral sterker dan koper. Het tinerts dat nodig was om brons te maken, was echter zeldzaam in veel gebieden. In Nederland kwam het helemaal niet voor en moest brons dus worden ingevoerd. Omdat brons zo zeldzaam was, verleende het de bezitter ervan een bepaalde status. Verschillende historici stellen dan ook dat in deze periode de klassenmaatschappij ontstond. Brons verving vuursteen als belangrijkste materiaal om gereedschap, wapens en sieraden mee te maken. Toch werd steen nog lang als werktuig gebruikt. Door de noodzakelijke import van brons, kwamen uitgebreide handelsnetwerken in opkomst.

In de Nieuwe Steentijd, de Bronstijd en de IJzertijd werden belangrijke mensen begraven met bijzondere grafgiften. Mannen kregen vaak wapens mee in hun graf. In graven in Duitsland en Frankrijk zijn voorwerpen gevonden die uit het Middellandse-Zeegebied waren ingevoerd, en in Nederland zijn graven gevonden met vondsten uit Zuid-Duitsland en het Alpengebied.

Ook in Breda zijn bronzen voorwerpen uit de bronstijd opgegraven die duiden op de internationale contacten van de bewoners in de omgeving van het huidige Breda. Bijvoorbeeld op het terrein De Moskes in de Haagse Beemden is een gegoten bronzen sikkel aangetroffen. Omdat brons een zeldzaam en kostbaar materiaal is werden voorwerpen vaak hergebruikt en zelden weggegooid. De aangetroffen sikkel is meerdere malen geslepen en vermoedelijk ten behoeve van een rituele depositie begraven.

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Aanmelden

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven