Blokdijk (Waterdonken)

Gebieden
1300 tot heden
1309 1309

Zicht op Teteringen vanuit de Vuchtpolder in 1976 (Foto: Johan van Gurp, BN De Stem)

Tot de dag dat de grondwerkzaamheden voor de aanleg van de nieuwe woonwijk Waterdonken (Korte Vucht of Blokvucht) begonnen, lag hier nog steeds, tussen de weilanden, het oude Blokdijkje. Op dezelfde plaats kwam een nieuw, noordzuid-lopend fietspad tot aan de Zwarte Dijk onder Teteringen. Dit kreeg in 2008 uiteraard weer de oude naam. Men vond echter de naam Blokdijkje, eindigend op -je, niet gepast, vandaar dus Blokdijk. De weg ligt enigszins verhoogd en heeft dus nog steeds een dijkachtig aanzien.

Het oude Blokdijkje
Op het minuutplan van het kadaster van 1824 van Teteringen staat het weggetje aangegeven als het Blook Dijkje en in de wegenlegger (een registratie van openbare wegen) van de gemeente Teteringen van 1951 als het Blokdijkje.

Blokvormige percelen
De naam van het dijkje hangt uiteraard samen met die van de Blokvucht of Korte Vucht. De toponymist Chr. Buiks vond een vermelding reeds uit 1353 van een goed (onroerend goed) van Willem van Eechoven in de Vucht bij Breda, geblokt in negen blokken, dus verdeeld in negen blokvormige percelen. De Korte Vucht of Blookvucht wordt genoemd in 1838.

Literatuur
Chr. Buiks, Noordbrabantse plaatsnamen, Teteringen (z.p., 1990).
K.A.H.W. Leenders, Cultuurhistorische landschapsinventarisatie gemeente Breda (Breda, 2006). ErfgoedRapport Breda, nummer 1.

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Aanmelden

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven