Berlagestraat en straten genoemd naar architecten

Gebieden
1961 tot heden
1644 1644

Het jubileum van de Angelo Roncallischool aan de Hendrik Berlagestraat, 26 september 1983 (foto: Johan van Gurp, BN De Stem)

Tussen de Eerste en de Tweede Wereldoorlog deed op voorstel van de dienst Openbare Werken de zogenaamde thematische straatnaamgeving zijn intrede in Breda. Straten werden genoemd naar bloemen, bomen, vogels, enzovoorts. Er moesten binnen korte tijd heel veel straten van een naam worden voorzien. Bovendien had men in deze tijd nog de illusie dat elke Bredanaar elke straat in Breda zou moeten kunnen vinden. Later ging men op voorstel van burgemeester Van Sonsbeeck ook straten noemen naar schilders, zeehelden en dichters. Het zeeheldenkwartier riep het glorierijke Hollandse verleden in herinnering.

Nederlandse en Belgische architecten

Eén van de laatste keren dat thematische straatnaamgeving op grote schaal is toegepast in Breda is in Geeren-Zuid en -Noord in 1961, waar de straten genoemd werden naar Nederlandse en Belgische architecten. De architecten lopen uiteen van de middeleeuwen via de renaissance tot en met art nouveau en art deco. Tussen deze architecten bevinden zich ook enkele die in Breda gewerkt hebben (Thomas Vincidor, Metzelaar en Marijnen). Thematische straatnaamgeving werd in deze tijd al beschouwd als saai en troosteloos.

Literatuur

Gerard Otten, De straten van Breda (Breda, 1988).

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Aanmelden

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven