Vreemde zaken (3). Een houten schooltas ?

15-11-2019

Bij de opgravingen in Bavel-Eikberg werden in een laat 16e eeuwse waterput houtfragmenten gevonden die vermoedelijk van een houten schooltas afkomstig zijn. Het gaat om een achterwand met een oog om de tas op te hangen en de bodem of een voorklep.

Delen20schooltas low


Het gebruik van dergelijke tassen is van diverse schilderijen en prenten bekend. Zij dienden niet alleen om schoolspullen in te vervoeren maar konden ook als lessenaartje gebruikt worden. Tafeltjes werden namelijk in die tijd nog niet gebruikt. Op het schilderij de Dorpsschool van Jan Steen van rond 1670 is te zien hoe de schooltassen in de klas gebruikt of opgehangen werden.

Dorpsschool
Schooltas low
Links in het schilderij van Jan Steen in de omcirkelde delen voorbeelden van houten schooltassen. Rechts een houten schooltas met klep. Datering 1750-1850. (Bron: links, particuliere collectie, via Google. rechts collectie Zuiderzeemuseum objnr. 006114)


In museale collecties zijn talrijke versierde en onversierde exemplaren aanwezig maar dan vooral uit de 18e en 19e eeuw. De Bavelse schooltas is dus een uitzonderlijk vroeg exemplaar.

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven