vondst van de maand: zeventiende eeuwse uilen

29-03-2018

De vondst van de maand is één van de bijzondere archeologische objecten die werden opgegraven op Eikberg (Bavel). Archeoloog Joeske Nollen presenteerde de vondst eerder deze maand tijdens een congres al aan collega-archeologen en nu zetten we hem hier in de schijnwerpers als vondst van de maand maart: de ringvaas van Eikberg.

Eikberg
De opgraving ter hoogte van het gehucht Eikberg is in verschillende nieuwsberichtjes op Erfgoedweb voorbij gekomen. Inmiddels zijn alle vondsten van deze vindplaats gedetermineerd en gedateerd. En dan springen er bepaalde vondsten uit. De meest complete of bijzondere objecten worden in het archeologisch depot niet alleen beschreven, maar ook gefotografeerd en getekend. Zo ook de ringvaas.

BR 402 15 vondstringvaas coupe
Links: dwarsdoorsnede (coupe) van de waterput waar de ringvaas uit kwam.Rechts: delen van de ringvaas tijdens de opgraving.

Bijzonder sierobject
Dit bijzondere sierobject is gemaakt van witbakkend aardewerk en dankt zijn kleurrijke uiterlijk aan koperoxide, gele slib en loodglazuur. Het is een ringvaas met daarop drie bekers in de vorm van uilen. In het midden is het geheel verbonden door een koolachtige vorm waarop waarschijnlijk nog een dierfiguur heeft gestaan. Op de ring zelf hebben tussen de uilen ook nog drie figuurtjes gestaan; zowel de centrale figuur als de drie figuren van de ring zijn afgebroken en niet teruggevonden. De scherven van de ringvaas werden gevonden in één van de waterputten op Eikberg waarin veel aardewerk, hout en metaal werd teruggevonden. Een vergelijkbare ringvaas is -voor zover wij weten- niet eerder gevonden bij archeologisch onderzoek. Wel zijn er andere ringvazen (en een losse uilenbeker) bekend uit musea; van deze ringvaas met uilenbekers erop zijn geen parallellen gevonden. Het object wordt gedateerd in de eerste helft van de zeventiende eeuw (tussen 1600 en 1650). Voor wie dit bijzondere sierobject gemaakt werd en of de uilen voor deze persoon nog een specifieke betekenis hadden, dat weten we helaas niet. Mocht er iemand een vergelijkbaar object kennen, dan horen wij het graag!

BR 402 15 ringvaasvoorzijde
Zeventiende eeuwse ringvaas met uilenbekers.
BR 402 15 ringvaastekening
Reconstructietekening van het vooraanzicht en de dwarsdoorsnede van de bijzondere siervaas.Op de tekening is extra goed te zien hoe gedetailleerd de uiltjes gemaakt zijn.
Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven