Vondst van de maand: een geldboom.......

23-02-2018

Afgelopen zomer is een aantal forse takken van de bekende schei- of kwartierboom aan de Oude Postbaan in het Mastbos afgebroken. De oorzaak zat in de aanwezigheid van de reuzenzwam die de boom aanzienlijk verzwakte. Schei- of kwartierbomen werden geplant op de scheiding van twee bosdelen of kwartieren van een verschillend aanplantjaar.
Deze winter is de 250 jaar oude beuk gerooid waarbij een aantal stamdelen als "monument" rondom het de open ruimte aan de Oude Postbaan zijn gedrapeerd.

Scheiboom low
Stuiver20zeeland low

Een oplettende wandelaar vond tussen het aanhangend zand van de wortelkluit een onopvallend muntje. Het bleek een sterk afgesleten Zeeuwse duit te zijn met aan de achterzijde het wapen van Zeeland en de spreuk "LUCTOR ET EMERGO" en aan de voorzijde "ZEELANDIA" en het jaartal 1763......... Dat is zo rond de geschatte plantdatum van de boom.
Zou deze duit per ongeluk bij het planten verloren zijn of was het misschien een plantoffer geweest ? Het maakt in ieder geval de vondst van zo'n eenvoudig en algemeen muntje toch nog spannend.

Aan onze boom is de Zeeuwse lijfspreuk "ik worstel en kom boven" jammer genoeg niet meer besteed............

Meer over...

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven