Vernieuwde Erfgoedweb Breda voor compleet beeld van Bredase geschiedenis

01-10-2015

Het vernieuwde Erfgoedweb van de Gemeente Breda is online gegaan. Met behulp van de nieuwe interactieve content zoals slideshows, een 360 graden panorama viewer, filmpjes en interactieve kaarten, kan de bezoeker op een geheel nieuwe manier dwalen door het erfgoed van de stad. Op deze manier blijft het concept van Erfgoedweb hetzelfde, maar wordt de bezoeker nog meer betrokken en uitgedaagd bij het verkrijgen van informatie over het Breda van vroeger en nu. Zo kan direct een reactie geplaatst worden of een vraag worden gesteld. Ook is de website nu geoptimaliseerd voor navigatie via de mobiele telefoon. Streetview maakt ‘wandelen’ door de bekende Bredase straten mogelijk, filmpjes kunnen worden bekeken en bezoekers kunnen doorklikken naar links met informatie, feiten en weetjes. Met de nieuwe interactieve mogelijkheden en de nieuwe content is Erfgoedweb meer dan een encyclopedie, namelijk een beleving waarbij het erfgoed van de stad tot leven komt. Ook zijn verhalen te vinden van Bekende Bredanaars zoals Joep Schreuder, Beertje van Beers en Corry Konings.

Erfgoedweb Breda

Erfgoedweb is een website waarmee het rijke verleden van de stad digitaal toegankelijk wordt. De site is uniek in Nederland en de opvolger van Archeoweb Breda, de gemeentelijke archeologie-website. Breda biedt een digitale zwerftocht door de stad en richt zich op alle inwoners die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van Breda, van de historische stadskern tot de omliggende wijken en van de dorpskernen tot het buitengebied. Erfgoedweb presenteert de geschiedenis van Breda via archeologie, monumentenzorg, kunst- en cultuurhistorie en via historische kaarten en plattegronden. De website bevat zoekmogelijkheden om bijvoorbeeld wetenswaardigheden van de woonomgeving te ontdekken. Daarnaast zijn verschillende rapporten en kaarten te downloaden en worden regelmatig nieuwsberichten over het Bredase erfgoed geplaatst.

Marianne de Bie, wethouder Cultuur: “Erfgoedweb is een eigentijds geschiedenisboek. En nog veel meer. Het is van belang om het verleden van een stad te kennen om de huidige tijd en de toekomst te kunnen begrijpen. En te kunnen plaatsen. Erfgoedweb levert daar een belangrijke bijdrage aan. Jong en oud kunnen er op zoek naar de geschiedenis van Breda, weetjes opzoeken en doorlinken naar andere websites om zo veel meer over het verleden van Breda te weten te komen. Ik hoop dat het een site is die veel geraadpleegd wordt, waar over gepraat wordt en die gebruikt wordt om bijvoorbeeld spreekbeurten of geschiedenislessen mee voor te bereiden.”

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven