Van pispot tot plooischotel............. alles op de juiste plaats.

16-09-2022
Stelling
Stelling cropped
Pispotten in alle soorten en maten uit de periode 1350-1900. Deze potten werden snel weggegooid en vervangen omdat ze "een luchtje" kregen. Ze worden dus ook veel gevonden op opgravingen.

Het afgelopen jaar heeft depotbeheerder Fiep Korstanje werk gemaakt van de herinrichting van de rolkasten met archeologische vondsten. Zeg maar onze schatkamer met aardewerk en glas vanaf de prehistorie tot aan de jaren '30 van de vorige eeuw.

Stelling all
Stelling delfts
Op de voorgrond een rolkast met grote hoeveelheden blauw, wit en veelkleurige fayence, ook bekend als Delfts aardwerk. (maar wat helemaal niet uit Delft hoefde te komen.)

Een nieuw indeling van de duizenden objecten geeft ons een beter idee wat er in en rond Breda allemaal gebruikt werd door huishoudens en instellingen zoals het Gasthuis, het Begijnhof , klooster St. Catharinadal en de latere kazernes.
Daarnaast wordt het zo mogelijk om technologische vernieuwingen bij de productie van glas en aardewerk beter inzichtelijk te maken of veranderingen in smaak of mode te laten zien.

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Idee├źn?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven