Bij een herinventarisatie van aardewerk objecten, afkomstig van de opgraving aan de Molenstraat in 1991 (huidige Bibliotheek Breda) werd een opmerkelijk bordfragment gevonden. Het is een éénmalig gebakken bord (van een overigens heel gangbaar 18e eeuws type) dat niet is afgewerkt. Dit noemen we biscuit aardewerk. Het is dus niet geglazuurd en/of beschilderd.
Uit de oude doos (14): Een bord in biscuit
13-04-2018
Links het biscuit aardewerk. Rechts een zelfde type bord afgewerkt met tinglazuur en een eenvoudige blauwe beschildering. Van dit type zijn in Breda al tientallen exemplaren gevonden.
Door eenmaal gebakken aardewerk (biscuit) onder te dompelen in een tinglazuurbad ontstaat een witte ondoorzichtige ondergrond waarop geschilderd kan worden. Voor een sterkere kleur en glans wordt het voorwerp daarna bedekt met een laag transparant loodglazuur. Vervolgens volgt de tweede bakgang bij een temperatuur van circa 1000 graden.(bron: www.delftsaardwerk.nl )
Biscuit aardewerk komt normaal gesproken niet in de handel. Het is bijzonder poreus en kwetsbaar en als zodanig nauwelijks bruikbaar als gebruiksgoed. Het zou een aanwijzing kunnen zijn dat er in Breda in de 18e eeuw een plateelbakker werkzaam is geweest en dat er bedoeld of onbedoeld halffabrikaten verspreid zijn geraakt.
Erfgoedweb is een initiatief van