Trouwfoto's gezocht!

18-07-2024

Trouwfoto's

Kunstplatform WitteRook is voor een expositie op zoek naar trouwfoto’s die genomen zijn voor schilderij ‘Las Lanzas’ in het stadhuis van Breda. Tijdens de Bredase Maand van de Geschiedenis zal de expositie van deze foto's te zien zijn in de Nieuwe Veste.

Heb je ook trouwfoto’s die precies voor dat beroemde schilderij gemaakt zijn? Of ken je zo’n foto uit het album van je ouders, buren of grootouders? We komen dan graag met je in contact! Je kunt daarvoor een mailtje sturen naar Witte Rook via lanzas@witterook.nl. Mocht je niet over digitale foto’s beschikken, dan spreken we graag met je af hoe we de originele foto’s opnieuw kunnen fotograferen. Deze oproep maakt deel uit van een kunstproject van de kunstenaars Iratxe Jaio en Klaas van Gorkum. Alle info over dit kunstproject staat op de website van Witte Rook.

Trouwfoto
Foto: onbekend trouwpaar met familie voor het schilderij Las Lanzas - Hans Chabot, 1963.

Overgave van de stad Breda

In 1568 begon de Opstand der Nederlanden. Deze opstand duurde 80 jaar en is daarom beter bekend als de Tachtigjarige Oorlog. Breda was in die periode een sterke en rijke vestingstad, maar bleef niet ongeschonden in de strijd tussen de Spaanse- en Staatse troepen. Breda werd tijdens de Tachtigjarige Oorlog meerdere malen belegerd en bezet. De Spaanse meesterschilder Diego Velázquez schilderde de overgave van de stad Breda in 1625, een schilderij dat beter bekend staat als 'Las Lanzas'. Prominent op het schilderij is de sleuteloverdracht van Justinus van Nassau aan Ambrogio Spinola te zien.


De Bredase Maand van de Geschiedenis vindt plaats in oktober en wordt georganiseerd door Stadsarchief & Archeologie Breda, Nieuwe Veste en Stedelijk Museum Breda. Voor dit project werken zij samen met kunstplatform Witte Rook.

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven