Toekomstige monumenten in Breda

23-03-2023

Afgelopen dinsdag 21 maart hebben wethouder Marike de Nobel, journalisten van BN de Stem en twee erfgoedadviseurs een rondje door Breda gefietst om het project ‘aanwijzen monumenten’ toe te lichten. Wat houdt een monumentenstatus in en wat betekent dit voor de ontwikkelmogelijkheden?

Breda heeft een groot monumentenbestand. Hiervan zijn er ruim 500 rijksmonument en ongeveer 400 gemeentelijke monument. Sinds 2011 zijn en nagenoeg geen monumenten meer bijgekomen. Hoog tijd om deze lijst aan te vullen met nieuwe inzichten over erfgoed.

Marike rondje fietsen langs nieuwe monumenten 2

De gemeente streeft ernaar om bij ontwikkelingen het (historisch) karakter van Breda te versterken en te koesteren. Monumenten dragen hieraan bij. Het project is tot stand gekomen om het cultuurhistorische erfgoed van Breda te behouden. Er zijn onafhankelijke onderzoeken uitgevoerd waarbij gebouwen en gebieden zijn beschreven en gewaardeerd. Hieruit bleek dat maar liefst 250 objecten in potentie een gemeentelijk monument zijn. Deze worden allemaal nader onderzocht en is fases aangewezen.

Met de aanwijzing van de eerste 100 beschermingswaardige objecten als gemeentelijk monument is een start gemaakt. Om het project behapbaar te houden, doen we dit steeds in kleine hoeveelheden: ongeveer 20 objecten per keer. Alles zal zo’n 2 jaar gaan duren.


Maar wat betekent het nou om in een gemeentelijk monument te wonen en waar moet je allemaal op letten? Van monumenteigenaren en toekomstig monumenteigenaren krijgen we dagelijks vragen binnen. Daarom hebben we factsheets gemaakt waar al veel vragen worden beantwoord. Mocht je er toch niet uitkomen, dan kan je altijd contact opnemen door te mailen naar erfgoed@breda.nl

Weten wat voor cultuurhistorische waarde jouw woning heeft? Kijk dan op onze erfgoedwaardekaart.

Wil je meer weten over het erfgoedbeleid van de gemeente Breda en de aanwijs procedure bekijk dan:

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven