De tentoonstelling ‘Willem’ geeft een uniek beeld van het leven van de jonge Willem van Oranje en zijn onbekende jaren als militair en veldheer ver voordat de Tachtigjarige Oorlog of de Nederlandse Opstand uitbrak. Duidelijk wordt hoe hij de leider van de Opstand kon worden en gezien wordt als ‘Vader des Vaderlands’. Aanleiding voor de tentoonstelling is dat het dit jaar 450 jaar geleden is dat de Tachtigjarige oorlog uitbrak.
Topstukken
In de tentoonstelling zijn absolute topstukken uit binnen- en buitenland te zien, zoals de bevelhebbersstaf van Willem van Oranje, die tijdens onderzoek voor deze tentoonstelling is getraceerd. Net als deze staf zijn veel objecten nog nooit eerder voor het (Nederlandse) publiek te zien geweest.
Na de openingshandeling krijgt Koning Willem-Alexander een rondleiding door de tentoonstelling.
Bredase bijdrage
‘Willem’ is voor het grote publiek te zien van 25 april t/m 28 oktober 2018 in het Nationaal Militair Museum in Soest. Er zijn ook archeologische vondsten uit het kasteel van Breda te zien uit de periode dat Willem daar heeft gewoond: variërend van mooie ‘oogtegels’ uit het Kasteel tot voedselafval uit de keuken: zwanenbotten, kalkoen, enz.