tentoonstelling Prinsenbeek

18-02-2016

In museum De Rijf in Prinsenbeek worden vanaf zondag 9 maart Beekse bodemschatten tentoongesteld. Voor openingsdagen en -tijden van de tentoonstelling zie de website van de Heemkundekring "Op de Beek"

RIMG6691
18e en 19e eeuwse zolen en een stuk bovenwerk. Op de tentoonstelling staan 3 instapschoenen

In 1981 is bij de bouw van een huis aan de Beeksestraat een kuil gevuld met scherven en voorwerpen gevonden. Om een stabiele fundering aan te kunnen leggen is een zeer drassige kuilvulling volledig uitgegraven. De voorwerpen zijn jarenlang in huis bewaard. In mei 2012 zijn de vondsten overgedragen aan de afdeling Cultureel Erfgoed van de Gemeente Breda, waar de archeologen en vrijwilligers het aardewerk in elkaar hebben gezet en het verhaal van de boerderij hebben uitgezocht. Op deze plaats heeft vanaf de 15e eeuw tot de sloop in 1877 de boerderij de Staart of de Vergodelde Hof gestaan.

RIMG6695
Een laat 18e eeuwse Rijnlandse schotel, bijna volledig bij elkaar gepuzzeld.

De kuil is waarschijnlijk een drenkplaats voor vee geweest, die is opgevuld met afval, In deze kuil zijn honderden voorwerpen gevonden: aardewerken potten, leren schoenen, glazen flessen, pijpenkoppen. Het resultaat van het puzzelwerk is in deze tentoonstelling te zien.

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Idee├źn?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven