Sulkerpad in Breda

18-02-2016

Een naamloos fietspad in het Markdal krijgt een naam.

Het Markdal ten zuiden van Breda wordt doorsneden door een uitgebreid fietspadennetwerk. Van noord naar zuid loopt een fietspad in de lengte van het Markdal. Bij Ulvenhout wordt dit gekruist door het Sulkerpad, dat van Ulvenhout naar het Mastbos loopt. Dit fietspad kruist de rivier de Mark met een smal betonnen fietsbruggetje op jukken.

De naam Sulkerpad is ontstaan in de volksmond, naar aanleiding van de nabijgelegen Zulkerberg of Sulkerberg. Sulker is volgens de toponymist Chr. Buiks, die onder andere de Ulvenhoutse veldnamen bestudeerde, ontstaan uit surkel, zuring. Op hoge akkers, zoals de Sulkerberg, zal dit vooral schapenzuring geweest zijn, zegt hij.

Bij Besluit van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Nieuw-Ginneken van 20 december 1972 werd de naam Sulkerpad bevestigd voor het Ulvenhoutse gedeelte van het pad, ten oosten van de rivier de Mark. Kort geleden bleek dat het Bredase gedeelte, ten westen van de Mark, officieel nog steeds naamloos was. Deze omissie is nu gecorrigeerd. Bij besluit van Burgemeester en Wethouders van Breda van 11 maart 2014 kreeg ook het gedeelte van het pad tussen de Reeptiend en het bruggetje over de Mark officieel de naam Sulkerpad.

Sulkerpad
Het Sulkerpad met op de achtergrond Ulvenhout
Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Idee├źn?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven