Straatnamen Blookweg,Elshoutweg en Trekpad nu officieel

13-10-2015

Zo nu en dan blijkt dat in de gemeente Breda straatnamen gebruikt worden die niet formeel zijn vastgelegd. Deze moeten natuurlijk, als dit wordt ontdekt, alsnog worden bevestigd. Bij besluit van Burgemeester en Wethouders van Breda van 29 september 2015 zijn drie zulke namen officieel vastgesteld: de Blookweg onder Bavel, de Elshoutweg op de grens van Prinsenbeek en Leur en het Trekpad langs de Mark onder Prinsenbeek.
De Blookweg is een doodlopende weg aan de noordzijde van de Lage Aard. Volgens de toponymist Chr. Buiks worden de Bloken genoemd vanaf 1634, soms gevarieerd met Blokken. ‘Blook’ of ‘blok’ betekent ‘omsloten perceel’. Vaak hebben blok- en blooknamen betrekking op grasland, zo ook hier, zegt Buiks. Binnenkort zal deze straatnaam verschijnen op ErfgoedWeb.

De Elshoutweg binnen de gemeente Etten-Leur had al een officiële straatnaam sinds 1969. De naam van het kleine gedeelte van deze weg op Prinsenbeeks grondgebied werd ook officieel vastgesteld op 29 september jl.

Str039 trekpad


In het uiterste noorden van Prinsenbeek, van het voormalig Nieuw Veer tot aan de Halse Sluis, ligt een recreatief fietspad langs de Mark, aangelegd in 1969 in het kader van de ruilverkaveling Haagse Beemden. Dit pad ligt op de plaats van het voormalige Trekpad, het pad waarlangs voorheen de schepen de rivier de Mark op getrokken werden. Het Trekpad werd reeds uitgebreid behandeld op ErfgoedWeb. Ook deze naam werd nu officieel vastgesteld.

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven