Straatnaam Procureursdreef hersteld

04-05-2017

Op het bedrijventerrein Rithmeesterpark, aan de Rithsestraat, ligt een eikendreefje. Dit heette voorheen de Procureursdreef. Na een tijdlang naamloos te zijn geweest heeft de dreef nu zijn oude naam weer terug. De huidige Procureursdreef maakte tot 1971 één geheel uit met de Advocaatsdreef. De Advocaatsdreef komt voor het eerst voor onder die naam in 1870. Volgens de toponymist Chr. Buiks is de dreef mogelijk genoemd naar de advocaat Cornelis van Riethoven, die in 1726 op de Rith twee pachthoeven bezat.

In 1971 werd de autoweg van Rotterdam in de richting van Antwerpen verlegd, waardoor de Advocaatsdreef in twee gedeelten werd gesplitst. Het zuidelijke gedeelte kreeg pas in 1977 de naam Procureursdreef. Een procureur was toen nog in Nederland een jurist, die namens een partij in een gerechtelijke procedure optrad. Dit procuraat, dat in een groot aantal procedures verplicht was, is in 2008 afgeschaft. In 1977 waren de functies van advocaat en procureur al nauw verwant, vandaar de keuze voor deze straatnaam.

In 2004-2005 werd de autoweg voor de tweede maal verlegd, nu in verband met de aanleg van de HSL, de Hogesnelheidslijn van Parijs naar Amsterdam. Alle huizen aan de Procureursdreef werden tezelfdertijd gesloopt in verband met de aanleg van een bedrijventerrein op deze plaats. De straatnaam Procureursdreef verviel, maar het weggetje bleef bestaan.
De voormalige Procureursdreef was altijd nog een cultuurhistorisch relict. Het dreefje is bovendien onderdeel van een belangrijk vliegroute voor vleermuizen vanuit Princenhage, onder de HSL (Hogesnelheidslijn) door naar het buitengebied. Een extra argument om het te behouden. Dat gebeurde dan ook.

Op 6 oktober 2015 besloten Burgemeester en Wethouders voor het bedrijventerrein aan de Rithsestraat de straatnaam Rithmeesterpark vast te stellen. Bij deze gelegenheid is terecht ook de naam Procureursdreef weer hersteld.

Str243 procureursdreef 19943855
De Procureursdreef rond 1990. Foto: Simon Schonck. (Beeldcollectie Stadsarchief Breda)
Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven