Sporen Tachtigjarige Oorlog aan de Hondsdonk

30-03-2017

Bij archeologisch onderzoek aan de Hondsdonk in de Haagse Beemden zijn resten van de liniegracht van het beleg rond Breda door prins Frederik Hendrik uit 1637 gevonden.

BR 396 14 005
Archeologen bezig met registreren van de vondsten

De stad Breda was, zeker aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog (1568 - 1648), een hoofdprijs voor de strijdende partijen. Breda was de woonplaats van de prins van Oranje-Nassau, één van de hoofdrolspelers in het Europese adellijke hofleven. Breda wisselde in deze turbulente periode meerdere malen van bezetter. In 1625 moest Justinus van Nassau, gouverneur van Breda, na een langdurig beleg de stad overgeven aan de Spaanse bevelhebber Spinola. In 1637 lukte het prins Frederik Hendrik om de uitgeputte stad voor de laatste keer te heroveren na een beleg van elf weken. In tegenstelling tot Spinola hongerde hij de vesting niet uit, maar benaderde hij hem agressief langs vier zijden met loopgraven vanuit de rondom de stad aangelegde linies. Op basis van oud kaartmateriaal weten we min of meer waar de structuren zijn gelegen die gedurende de belegeringen zijn aangelegd, zoals de wallen, legerkampjes en schansen. Tijdens het archeologisch onderzoek vonden we de liniegracht terug, die in 1637 gegraven werd om met de vrijgekomen grond een wal op te werpen. Aan de Hondsdonk bleken er twee grachten te zijn gegraven.

BR 396 14 003
BR 396 14 004
Profielen van de liniegrachten

Behalve de sporen van de linie zijn er ook karrensporen aangetroffen, die op de locatie van het voormalige weggetje Moerenstraat zijn gelegen. Dit weggetje, dat ook wel als weg van Gageldonk naar den Emmer wordt aangeduid, leidde naar de graslanden in het noorden van de Haagse Beemden. Veel van dit soort weggetjes hebben een middeleeuwse oorsprong.

Klik hier voor de Belegeringskaart Spinola 1624/1625

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven