De Sint-Joostkapel in de Ginnekenstraat staat in de steigers. Het metselwerk en de voegen worden onder handen genomen. Ook de toren geeft de nodige zorgen. In de houten constructie zit al eeuwen een knik. Om constructieve problemen op langere termijn te voorkomen moet die er uit.
De begindatum van de bouw van de kapel is niet bekend, maar in 1436 was men druk bezig met de bouw. De toren is van hetzelfde model als de kerktorens van Ginneken en Terheijden, die ook in de vijftiende eeuw zijn gebouwd. In 1518 werd bij de kapel een kerkhof gewijd. In oktober 2008 is hier archeologisch onderzoek uitgevoerd, de begraafplaats bleek deels te zijn verstoord door de later gebouwde school. De huidige kapel is kleiner dan het oorspronkelijke gebouw. Oorspronkelijk was het een klein kruiskerkje, dat twee keer zo diep was als het huidige gebouw en een dwarsschip bezat.
Sint-Joostkapel in de steigers
30-03-2017
Links: De Sint-Joostkapel Rechts: Archeologisch onderzoek in 2008 waarbij een deel van de begraafplaats is opgegraven
Tijdens de Tachtigjarige Oorlog raakte de kapel buiten gebruik. Hij diende tot allerlei doeleinden, maar in 1945-1947 werd het gebouw verbouwd tot bevrijdingskapel. Het Mariabeeld en ander beeldhouwwerk is van de bekende kunstenaar Niel Steenbergen. De Sint-Joostkapel vormt een rustpunt in de drukke winkelstraten van Breda en veel mensen lopen hier regelmatig binnen om even een kaarsje op te steken en wat te mijmeren.
Erfgoedweb is een initiatief van