Aan de noordzijde van de Fellenoordstraat staan twee monumentale gebouwen: het Groot en het Klein Arsenaal. Het Groot Arsenaal is gebouwd in 1771 en is volgens de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed een rechthoekig gebouw met twee zadeldaken tussen topgevels aan de korte zijden. In de korte wanden zien we een hardstenen rondboogpoort en in de lange westelijke wand een poort met Dorische pilasters en fronton, waarin een door leeuwen gehouden schild en waarop wapentrofee. Het inwendige wordt beneden in twee beuken gedeeld door een rij rondbogen op rechthoekige pijlers.
Het Klein Arsenaal is haaks op het Groot Arsenaal gericht. De bouw was een gevolg van de noodzaak, de stad opnieuw in staat van verdediging te brengen na het uitbreken van de Belgische Opstand. Het arsenaal is gebouwd in 1836 en is een massief bakstenen bouwwerk, dat oorspronkelijk gunstig gelegen was langs een arm van de Mark (in 1939-1940 gedempt). De muren zijn één meter dik. Het gebouw bezit grote boogpoorten aan de noordkant (de Markzijde ) en de westkant en reeksen diepgelegen segmentboogvensters. Inwendig worden de twee balklagen met hun vloeren ondersteund door twee rijen standvinken. In de kap is de windas voor het ophijsen van goederen bevestigd. Dit is het laatste militaire bouwwerk dat in Breda is gebouwd vóór de ontmanteling van de vesting.
De monumentale arsenaalgebouwen zijn in de negentiende eeuw ingecorporeerd in de Seeligkazerne. Deze kazerne is nu door het Rijksvastgoedbedrijf verkocht aan de scholengemeenschap de Rooi Pannen. Op 1 april 2015 werden de handtekeningen gezet, ook al zit Defensie nog tot oktober 2016 in de panden. Na een verbouwing brengt de Rooi Pannen er in 2018 de mbo-opleidingen horeca en toerisme/recreatie in onder. De opleiding toerisme/recreatie gaat er onder andere sportieve en toeristische evenementen organiseren, ook gericht op de inwoners van Breda. De Nederlandse Defensie Academie verhuist van de Seeligkazerne naar de Trip van Zoudtlandtkazerne. Tiny Pheninckx, voorzitter van het College van Bestuur van de Rooi Pannen, is zeer verheugd met deze ontwikkeling. "Al jaren zoeken we een centraal gelegen en sfeervol pand waar we de ruimte en mogelijkheden hebben om het onderwijs voor onze beide afdelingen op onze eigen praktijkgerichte manier te realiseren. In de Seeligkazerne is dat allemaal mogelijk".
Seeligkazerne gekocht door de Rooi Pannen
24-03-2016
Erfgoedweb is een initiatief van