Resten van 17e eeuws bastion Bosch opgegraven

19-05-2017

Afgelopen week kwam tijdens een archeologische begeleiding aan de Nassaustraat de bekledingsmuur van het 17e eeuwse bastion Bosch in het zicht. Dit bastion lag aan het einde van de huidige Boschstraat en beschermde de stad tegen aanvallen uit het oosten. Het van oorsprong uit 1537/38 daterende vestingwerk werd in 1682 aanzienlijk vergroot en van nieuwe bekledingsmuren voorzien. Deze muren zaten met zware steunberen in de achterliggende wal verankerd. Vanaf 1870 werden in een snel tempo alle vestingwerken gesloopt en kwam de grond vrij voor de huidige woonwijk.

Nassaustraat bastion bosch1
Nassaustraat bastion bosch2
Het blootleggen van de muur met de achterliggende steunberen, op de achtergrond links de kruising van de Nassaustraat en de Boschstraat.

In 1989 werd de muur bij rioleringswerkzaamheden in de Nassaustraat al waargenomen en gedocumenteerd. De handmatige inmeting ten opzichte van omliggende gebouwen heeft toen een afwijking opgeleverd die nu, door deze nieuwe waarneming, eenvoudig te corrigeren is. (zie plattegrond)
De huidige waarneming en de gecorrigeerde waarneming uit 1989 betekenen dat de vestingkaart Breda, zoals deze in 2006 is vervaardigd, gecorrigeerd dient te worden. Het bastion is in werkelijkheid iets smaller.

Nassaustraat bastion bosch crop
Overzicht van de laat 17e eeuwse situering van het bastion met hierin bovengenoemde waarnemingen. Duidelijk wordt dan ook dat de waarneming van 1989 niet geheel nauwkeurig is opgemeten en dat de contouren van het bastion gecorrigeerd moeten worden.
Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Idee├źn?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven