In een nieuwsbericht van 22 december 2013 meldden we al dat het bouwhistorisch onderzoek in het eerste bouwblok, Korte Brugstraat Grote Markt Ridderstraat Karrestraat, positieve resultaten had opgeleverd. De bouwhistoricus John Veerman heeft nu in opdracht van Erfgoed de bouwhistorische quickscan van het tweede bouwblok, Karrestraat Nieuwstraat Lange Brugstraat, eveneens grotendeels afgerond. In dit bouwblok bevindt zich het winkelcentrum de Barones. In de loop van de tijd is in dit bouwblok veel gesloopt in verband met de ontwikkeling van grote warenhuizen, maar er blijken toch nog veel relicten aanwezig van de ontwikkeling van het middeleeuwse Breda.
Quickscan bouwblok Karrestraat
04-02-2016Dank zij de bereidwillige medewerking van eigenaren, bedrijven en bewoners kon de bouwhistoricus de panden bekijken (ook de kelders, achterhuizen en zolders) en oude constructies, muren, balklagen, kelders, de kap en relicten van oude interieurs in kaart brengen. Op deze manier zal de gehele binnenstad van Breda pand voor pand bouwhistorisch systematisch worden onderzocht. Bouwhistorisch onderzoek heeft ook praktische voordelen voor de eigenaren. U weet op deze manier meer over de ouderdom van uw pand en hoe uw pand constructief in elkaar zit.
Het onderzoek leverde de nodige verrassingen op. Achter negentiende-eeuwse gevels blijken vaak huizen te zitten uit de zestiende en zeventiende eeuw. Achter een laatnegentiende-eeuwse lijstgevel in de Karrestraat bijvoorbeeld bleek nog een pand aanwezig met een laatmiddeleeuwse kelder met een tongewelf en oude plavuizen. Achter een andere (mooie) negentiende-eeuwse lijstgevel bleek een huis verborgen uit de eerste helft van de zeventiende eeuw, met moerbalken en kinderbinten en oude brede vloerdelen en een kapconstructie van hoge ouderdom met gezaagde krommers in de onderjukken.
In de Lange Brugstraat werd een winkelpand bezocht dat een fraai voorbeeld was van architectuur van rond 1900, goed bewaard, verbouwd met gevoel voor de architectuur en het behouden waard. Ook aan de Lange Brugstraat werd een huis aangetroffen met, verborgen achter een twintigste-eeuwse voorgevel, een laatmiddeleeuwse kern. Aan de Nieuwstraat heeft zich tussen alle nieuwbouw rond de Barones nog een huis kunnen handhaven met moerbalken en oude spanten in grofdradig eiken, een zeldzaam historisch casco in dit stukje stad. Het pand zou nog een laatmiddeleeuws huis kunnen zijn.