Provincie Noord-Brabant en Nationaal Restauratiefonds geven lening voor restauratie van de hofhuizen aan de Nieuwstraat

24-03-2016

De provincie Noord-Brabant en het Nationaal Restauratiefonds verstrekken samen een lening van tien miljoen euro voor de restauratie van vijf rijksmonumenten aan de Nieuwstraat in Breda. In dit complex van drie hofhuizen, een klooster en een kapel zal Designhotel Nieuwstraat Beheer BV het eerste vijfsterrenhotel van Noord-Brabant vestigen.

Betekenis voor heel Brabant

De rijksmonumenten aan de Nieuwstraat hebben betekenis voor het gehele Brabantse erfgoed en in het bijzonder voor de binnenstad van Breda, aldus de provincie. In het kader van het programma Samen Investeren heeft de provincie daarom 975.000 ter beschikking gesteld voor de restauratie van de kapel. Deze werkzaamheden zijn in 2014 uitgevoerd. De rest van het complex is echter sterk verpauperd. Inmiddels is de eigenaar gestart met het wind- en waterdicht maken van het complex op aanwijzing van de gemeente Breda.

Innovatie

Het Designhotel wordt het eerste vijfsterrenhotel in Noord-Brabant. Dat is belangrijk voor zowel de toeristisch-recreatieve als de zakelijke infrastructuur van Midden- en West-Brabant. Het provinciebestuur zegt dat Noord-Brabant zich kenmerkt door enorme bedrijvigheid, door een stevige innovatiekracht en door een groot aantal internationale betrekkingen. Om deze kwaliteiten kracht bij te zetten, vindt de provincie het van belang om binnen de provincie een vijfsterrenhotel mogelijk te maken.

Lening voor restauratie

De financiering van de restauratie vindt plaats door samenwerking tussen de provincie en het Nationaal Restauratiefonds: een lening van 6,4 miljoen van de provincie en 3,6 miljoen van het Restauratiefonds. Dit Fonds zal ook het beheer van de leningen verzorgen. Het Restauratiefonds is gespecialiseerd in het financieren van restauraties en herbestemmingen van monumenten.

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Idee├źn?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven