Presentatie 75ste jaarboek Geschied- en Oudheidkundige Kring van Stad en Land van Breda "De Oranjeboom"

27-02-2023
Jaarboek oranjeboom 2022 1

Op 28 februari 2023 presenteert de Geschied- en Oudheidkundige Kring van Stad en Land van Breda "De Oranjeboom" haar 75ste jaarboek. De aanbieding van het eerste exemplaar vindt plaats in Ontmoetingscentrum De Vlieren. De Bredase wethouder Marike de Nobel ontvangt het eerste exemplaar.

Er is gekozen voor een presentatie op 28 februari 2023, omdat dit de datum is waarop de leden in 1948 de statuten van de kersverse vereniging vaststelden in het Wapen van Breda aan de Grote Markt. De leden kozen het bestuur met professor Verberne als voorzitter. Vervolgens is er elk jaar een jaarboek verschenen met uitzondering van 1979. Dit werd een jaar later goedgemaakt met een dubbeldik gecombineerd jaarboek. In de 75 jaarboeken zijn in totaal 562 bijdragen gepubliceerd voor de geschiedenis van Breda en de omliggende plaatsen.

Arnoud Jan Bijsterveld (hoogleraar Tilburg University) geeft bij de presentatie een lezing over: Regionale geschiedenis in Noord-Brabant: meer publieksgericht en meer toegepast? Daarna praat dr. Vincent Smit ons bij over 'De stille stadmakers' (de Bredase woningcorporaties).

Bijzonder is dat Jaarboek 75 helemaal is gewijd aan de geschiedenis van Breda na 1945. Het jaarboek behandelt de gemeentepolitiek, woningbouw, fietsen, bisschop Ernst en de parochies en de spraakmakende historici in Breda. Daarnaast is er veel aandacht voor erfgoed, van kloosterkazerne tot atoombunkers. De schrijvers hebben de ontwikkelingen voor een deel zelf meegemaakt. Dit maakt dat de lezers op de eerste rij zitten.

De Geschied- en Oudheidkundige Kring van Stad en Land van Breda ‘De Oranjeboom’ werd opgericht in 1948. Sinds haar oprichting geeft de vereniging een jaarboek uit en verzorgt onder andere excursies en lezingen. Voor meer informatie zie: www.deoranjeboom.nl

Jaarboek oranjeboom 2022 def
Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven