Over kloskant en een kantklos

19-11-2018

De eerste vermelding van kloskant dateert uit 1493 in Italië. Gedurende de 16de eeuw werd de techniek van het kantklossen met name in Italië verder ontwikkeld en via Frankrijk en België kwamen ook rijke families in Nederland in contact met kanthandelaren. Vooral vanaf de 17de eeuw vierde het kloskant in met name Vlaanderen en Normandië hoogtij.

BR 43 93 BZ 1508 0225
RP P 2011 172 def
Links de opgegraven kantklos, rechts een 18e eeuwse prent met een vrouw die aan het kantklossen is met in de inzet de klossen die ze gebruikt (De kantkloster, William Baillie, naar Gerard Dou, 1773 collectie Rijksmuseum, Amsterdam)

bewerkelijk en kostbaar

Kloskant wordt gevlochten waarbij iedere draad op een klosje gewikkeld is. Het klosje dient als voorraad en heeft een soort steeltje waaraan het vastgepakt wordt.
Kantklossen is een zeer bewerkelijke en tijdrovende techniek en daarom was kant ook heel kostbaar en dus werd dus met name gekocht door het rijke deel van de bevolking. Met het uitvinden van de kantmachine in 1777 werd het mogelijk om machinaal kant te maken. Daarmee verloor het handmatig kantklossen als nijverheid snel terrein.

een kantklos in een soldatenbarak

In Breda zijn er bij archeologisch onderzoek een aantal klossen voor het maken van kloskant aangetroffen. De meest in het oog springend is die in 1993 is aangetroffen bij de archeologische opgraving ter hoogte van de Kloosterkazerne (het huidige Holland Casino). Dit klosje dateert uit het begin van de 17de eeuw en dateert uit de periode dat er op deze locatie tijdens de 80-jarige oorlog soldatenbarakken gevestigd waren. Omdat soldaten in de periode voornamelijk man waren en het kantklossen toch als een ambacht wordt gezien dat door vrouwen werd beoefend is deze vondst of ze minst verwonderlijk. De mogelijk verklaringen zouden kunnen zijn dat soldaten met hun gezin in de barakken woonden. Ook is het bijzonder dat een klosje uit de periode al in Nederland wordt aangetroffen omdat kantklossen in de periode in deze regio nog niet zo wijdverspreid was.

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven