Oudste zebrapad van Nederland in Breda

04-02-2016

Het thema van de Open Monumentendagen Breda (zaterdag 13 september en zondag 14 september 2014) is dit jaar Op reis. Het is een thema met vele kanten. Zo kan het oversteken van een drukke straat al een hele reis zijn.

Na de Tweede Wereldoorlog nam het aantal autobezitters zodanig toe dat voetgangers voortaan op een veilige en goed gemarkeerde plaats moesten oversteken. In Engeland werd op duizend plaatsen twee jaar lang een experiment uitgevoerd met allerlei markeringen in diverse kleuren. Na afloop kwam de versie met witte en zwarte stroken als winnaar uit de bus. De Britten namen in 1951 het eerste zebrapad in gebruik. Al snel vond de uitvinding zijn weg naar de andere kant van het water. Nederlands eerste zebrapad werd in Breda aangelegd.

OMD2014 zebra
Medewerkers van gemeente Breda in de voetsporen van een legendarische popgroep.

Win een bijzondere privérondleiding! We verwijzen vanaf een zebrapad in Breda met een knipoog naar het land van herkomst van de oversteekplaats. Weet u: a) welke Britse popgroep -precies 45 jaar geleden- ook zo overstak? b) waar in Breda deze remake is gemaakt? Tip: kijk goed om u heen tijdens de open monumentendagen. Mailt u beide oplossingen uiterlijk 18 september (2014) naar info@openmonumentendagbreda.nl. Dan maakt u kans op een privérondleiding voor vier personen langs unieke plaatsen en komt u in bijzondere panden die normaal gesproken niet toegankelijk zijn. Op 19 september 2014 wordt uit de goede inzendingen een winnaar geloot. Deze krijgt persoonlijk bericht.

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven