Open Monumentendag Breda 2015 in teken van kunst en ambacht

04-05-2017
BB p323202034920watertoren20belcrum
BB p267202030820koepel
De watertoren (1934) aan de Speelhuislaan in de Belcrum en de voormalige Koepelgevangenis (1886)

Open Monumentendag heeft in 2015 als thema Kunst en Ambacht. De Gemeente Breda heeft ook dit jaar weer een bijzonder programma samengesteld. Vanwege het jaarlijks groeiende aantal bezoekers voor dit gratis evenement begint de Open Monumentendag dit jaar al op vrijdagavond. Er vinden van 11 tot en met 13 september allerlei activiteiten plaats in het centrum, Princenhage en Belcrum.

Open Monumentendag gaat niet alleen over bijzondere gebouwen maar ook over de mensen die erin wonen en werken. Bezoekers van de Open Monumentendag krijgen antwoord op vragen als: welke vakmensen waren er betrokken bij de bouw van de Grote Kerk en andere panden? wie kon zich destijds een nieuwbouwvilla veroorloven in Princenhage? welke rol speelde Breda in het leven van Vincent van Gogh? en hoe hebben drop, pepermunt, suikerwerk en chocolade de industrie in Belcrum tot befaamde hoogte gekregen?

Alle panden en locaties staan op de nieuwe website van Open Monumentendag Breda. De verhalen over de monumenten en details over de activiteiten worden elke week aangevuld.

Belcrum Duik in het Duister
De familiespeurtocht Duik in het Duister is er vanwege het succes van vorig jaar twee avonden lang: op vrijdag- en zaterdagavond. Dit jaar speelt het verhaal zich af in de Belcrum. Een nieuwe omgeving maar met - voor sommigen - oude bekenden. Personages uit de theatervoorstelling die op 9 en 10 mei plaatsvond in de Grote Kerk, spelen opnieuw een rol bij deze speurtocht.

Zaterdag: Princenhage en de binnenstad
In het centrum en in Princenhage zijn zaterdag tientallen monumenten geopend. Van woonhuis tot kerk en van winkel tot kantoorpand. Bezoekers krijgen de kans binnen te kijken naar bijzondere interieurs en er uitleg bij te krijgen. Er zijn rondleidingen, verhalenvertellers, muzikale intermezzos, dans en meer. Omdat het dit jaar 125 jaar geleden is dat Vincent van Gogh overleed, wordt er op diverse plekken in de stad aandacht aan hem en zijn familiegeschiedenis geschonken. Studenten van het Tessenderlandt verlenen ook dit jaar weer hun medewerking en spelen bij dit onderdeel een belangrijke rol.

Zondag: Belcrum en de binnenstad
Op zondag zijn in het centrum en in Belcrum vele panden geopend. In Belcrum ligt de nadruk op de invloed van de inmiddels verdwenen industrie bedrijvigheid. De vaak herbestemde monumenten vertellen het verhaal van de suikerverwerkende industrie, het slachthuis en de brouwerij. De bezoekers van Open Monumentendag Breda kunnen dit in geur, kleur, smaak en gevoel beleven.

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Idee├źn?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven