Op Reis

04-02-2016
Open20monumentendag

Open Monumentendag heeft in 2014 als thema Op Reis. De Gemeente Breda heeft ook dit jaar weer een bijzonder programma samengesteld. Vanwege het jaarlijks groeiende aantal bezoekers voor dit gratis evenement beslaat Open Monumentendag dit jaar zelfs twee dagen. Op deze manier krijgen zoveel mogelijk bewoners en bezoekers de kans monumenten op een andere manier te beleven. Zowel op zaterdag 13 september als op zondag 14 september zijn er volop activiteiten rond het thema Op Reis. De focus ligt dit jaar op Princenhage.

Wethouder Selk Akinci van Cultuur, Duurzaamheid en Mobiliteit: Open Monumentendag 2014 is eigenlijk een Open Monumentenweekeinde. Twee dagen lang maak je in Breda een reis door de tijd. Met dit jaar een bijzonder reisdoel, namelijk Princenhage. Met een historische bus kun je van de binnenstad naar Princenhage. De oude Tramremise staat centraal: de tramverbinding van Princenhage naar de binnenstad heeft de ontwikkeling van het dorp immers letterlijk op de rails gezet. Bijzonder om daar en in de binnenstad een kijkje te nemen en te genieten van theater en kunst.

Programma zaterdag 13 september

Tussen 11.00 en 17.00 uur zijn er meer dan 30 monumenten toegankelijk, in de binnenstad en in Princenhage. Ook is er dit jaar een Duik in de Tijd, in plaats van de traditionele en populaire Duik in het Duister. Van 11.00 tot 22.00 uur vindt deze familiespeurtocht plaats vanaf de oude Tramremise in Princenhage. In de informatiefolder en op de website staan alle opengestelde panden en de activiteiten op de locaties vermeld.

Programma zondag 14 september

Van 11.00 uur tot 17.00 uur kunnen belangstellenden op reis via uitgezette fiets- en wandelroutes door de stad en het buitengebied. Ook zijn tussen 11.00 uur en 16.00 uur twee monumentale panden geopend namelijk de Grote Kerk en de Tramremise in Princenhage. Beide locaties bieden op zondag een speciaal activiteitenprogramma. Zie hiervoor de website en de informatiefolder.

Informatiefolder en website

Vanaf 13 augustus is op veel plaatsen in de stad, zoals het Stadskantoor, bibliotheken, Grote Kerk en VVV, de gratis informatiefolder te vinden. Deze handige folder voor onderweg bevat een duidelijke kaart en korte, praktische informatie voor de reis. Er staat in welke panden open zijn en welke activiteit op welk tijdstip plaatsvindt. Meer informatie is te vinden op de vernieuwde website www.openmonumentendagbreda.nl. Daar is meer achtergrondinformatie te vinden over de panden en de locaties die bezocht kunnen worden. De teksten worden elk jaar aangepast aan het landelijke thema, nu dus Op Reis. Als een pand vaker meedoet in het programma, wordt dat van meer kanten belicht.

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Idee├źn?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven