Oktober: Maand van de Geschiedenis

29-09-2023

Eureka!

Oktober is traditiegetrouw Maand van de Geschiedenis en dat betekent een maand vol lezingen, tentoonstellingen, rondleidingen en andere activiteiten met een historische tintje. Het thema van dit jaar is Eureka! Historische verhalen van onderzoekers, denkers en uitvinders staan dan ook centraal dit jaar. Wetenschap en innovatie worden tijdens deze maand van de geschiedenis in historisch perspectief geplaatst.

Heel oktober worden er door het hele land activiteiten georganiseerd en deze zijn terug te vinden via de website van de Maand van de Geschiedenis. Archeologie Breda focust tijdens deze maand van de geschiedenis op een belangrijke uitvinding uit de steentijd en organiseert in samenwerking met Archeoflint een demonstratie en workshop vuursteen bewerken.

Sideston vuursteen bewerken
Archeoflint vuursteenwerkplaats
Links: vuursteen dat bewerkt wordt tot bijl (Foto: Karsten Wentink/Sidestone). Rechts: workshop vuursteen bewerken (Foto: Archeoflint).

Workshop en demonstratie vuursteen bewerken

De prehistorische mens ontdekte dat je van vuursteen vrijwel alle werktuigen kon maken die je nodig had om te overleven. Vuursteen wordt daarom ook wel het staal van de prehistorie genoemd. Dat moet wel een Eureka!-moment zijn geweest! Pijlen om te jagen, messen om vlees en huiden te snijden, bijlen om hout te hakken… en ga zo maar door. De prehistorische mens maakte veel van zijn gereedschappen van vuursteen en jij kunt leren hoe ze dat deden.

Tijdens een demonstratie op zaterdag 21 oktober wordt de techniek van vuursteen bewerken uitgelegd en mag je zelf aan de slag om een pijlpunt (spits) te maken en deze op prehistorische wijze te schachten. Ook kun je zien welke vuurstenen werktuigen door archeologen in de Bredase bodem zijn opgegraven en wat deze vondsten ons vertellen over onze voorouders. Speel vuursteenmemory of ontdek het tekentalent in jezelf door vuurstenen werktuigen te tekenen. Kortom: er is genoeg te beleven voor jong en oud! Toegang is gratis en aanmelden is niet nodig.

  • Waar? Nieuwe Veste, buiten op de grote binnenplaats (dus trek een warme trui aan)
  • Wanneer? Zaterdag 21 oktober 2023 van 11.00 tot 16.00 uur
  • Voor wie? Kinderen én volwassenen
  • Hoe? Doorlopende demonstratie, gratis deelname, zonder aanmelding

Wil je na deze workshop nou echt alles weten over de mensen uit de steentijd, hun werktuigen en hoe jij die kunt namaken? Lees dan (gratis) het boek 'Steentijd in je eigen tijd' via de website van uitgeverij Sidestone.

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven