Nostalgie in de Tramremise Princenhage tijdens de Open Monumentendagen Breda

04-02-2016

Dit jaar ligt de focus van de Open Monumentendagen Breda (13 en 14 september) naast de binnenstad op Princenhage. Hierbij is een speciale rol weggelegd voor de oude Tramremise Princenhage (Mastbosstraat 12-14, op het Veoliaterrein). Het gebouw wordt op dit moment schoongemaakt en veilig gemaakt.

De oudste delen van de remise dateren uit 1890, de tijd dat stoomtrams populair werden en er paardentrams rondreden. Stoomtrams vervoerden niet alleen reizigers, maar in deze regio ook producten zoals aardbeien en bieten. Beide waren hierdoor sneller op hun bestemming en dat zorgde voor een groeiende welvaart, ook in Princenhage.

23 Tramremise Stadsarchief BBA17128
Foto uit BBA collectie Stadsarchief Breda

Het was destijds een komen en gaan in de Mastbosstraat. Wanneer de ritten erop zaten, stopten de trams bij de remise. Stokers en machinisten konden zelfs blijven slapen in het gebouw, terwijl een leerling het vuur van de tram brandende hield. Zo kon de eerste rit in de ochtend weer snel van start gaan. De remise beschikte overigens ook over een eigen werkplaats, waar het onderhoud aan de trams werd uitgevoerd.

Photo2026 08 14201420332054klein
Medewerkers van Werk aan de Wijkmaken de Tramremise schoon

Dankzij Merel van der Linden, die haar afstudeeronderzoek aan de AKV St. Joost (interieurachitectuur) wijdde aan de culturele herbestemming van het gebouw, wordt de tramremise nog eenmaal het middelpunt van bedrijvigheid. Ze stelde een fototentoonstelling samen die het verhaal van de remise belicht. Gerard Otten, historicus van de gemeente Breda, is beide dagen aanwezig om verhalen toe te voegen en vragen te beantwoorden.

Een surround video- en audio-installatie, gemaakt door Hans Timmermans (alias Budha Building) neemt de bezoekers mee naar de oude trajecten van de paardentrams. De in 360 graden gefilmde beelden van nu worden afgewisseld met beelden van toen. Zelfs de cateraars van The Breda Foood collective trekken de thematische lijn door en serveren het eten en drinken vanuit foodtrucks met aandacht voor historie. De muziek kan dan natuurlijk niet achterblijven, op zaterdag kunt u doorlopend genieten van The Oldfashioned Band en op zondag van Budha Building. Voor het exacte programma en de tijdstippen kijkt u op www.openmonumentendagbreda.nl .

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Idee├źn?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven